Българското подразделение на чешката фирма „Форез БГ“ ще плати 5000 лева глоба за двукратен практически отказ да допусне инспектори на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в предприятието си в Русе. Решението е на Районния съд, който е потвърдил обжалваното от фирмата наказателно постановление и вече е в сила.
Фирмата е част от автомобилната индустрия, на която доставя пластмасови изделия и е утвърден авторитет в своята дейност. Регистрирана е през 2016 година и се развива успешно. Работо за „Шкода“, БМВ, „Ауди“, „Фолксваген“, „Нисан“, „Тойота“ и други глобални марки.
До санкцията се е стигнало, след като на 17 май миналата година експерти на РИОСВ са поискали да извършат планова проверка на дружеството. Производствената площадка на фирмата била оградена и заключена. На вратата била поставена табела с надпис „Зона с ограничен достъп“ и телефони за контакти на служители. Въпреки обещанието на един от тях, че ще окаже съдействие, не се появил никой.
По подобен сценарий минал и следващият опит на екоинспекцията да направи проверка месец по-късно - на 19 април.
Заради липсата на достъп за извършване на контролна проверка на дружеството бил издаден акт, а впоследствие и наказателно постановление с минималната предвидена по закон глоба от 5000 лева.
Формалното декларирано съгласие и обещание за допускане на инспекторите не могат да обосноват извод, че дружеството е изпълнило своите задължения, произтичащи от Закона за управление на отпадъците. Деянието не е маловажно и заради това, че не се касае за инцидентен случай. Не е смекчаващо обстоятелство и факта, че реално е била извършена проверка два дни по-късно, тъй като през този период е възможно да бъдат отстранени нарушения на екологичното законодателство, се казва в мотивите, с които Районният съд е счел нарушението за безспорно установено.