Само предизборните плакати на таблата за политическа реклама напомняха вчера, че в Русе има избори. След първоначалните обнадеждаващи данни, че към 11 часа е с около 2 процента по-висока спрямо последния вот през ноември миналата година, към 16 часа тя вече беше с около 3 на сто по-ниска - 24,61 процента.
Към този час са гласували 49 414 души от общо 200 768, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова. 
Най-висока е активността в община Ценово - 32.73%, а най-ниска - в община Сливо поле: 18.67%. На второ място по избирателна активност е община Иваново с 30.04%, следвана от Русе с 25.09%. Петото, шестото и седмото място са за общините Бяла /24.16%/, Борово /22.33%/ и Ветово /21.71%/. Последното осмо място е за община Две могили с 20.25% гласували към 16 часа. Данните са на база 70% отчет за активността на 70% от секционните избирателни комисии. Прогнозата на Милена Хинкова беше, че до края на деня избирателната активност би трябвало да надхвърли 30%. През ноември тя беше 35.27%.
Реалната картина обаче е доста по-различна. По последни официални данни избирателите в областта са 200 768  - най-много в община Русе /142 914/, а най-малко в Ценово /4436/. Действителният им брой обаче, който ще стане ясен днес с обявяването на резултатите от преброяването през миналата година, е доста по-различен. Предварителните прогнози са, че избирателите са поне с 30 000 по-малко, т.е. истинската активност е около 30%.
Това, разбира се, също е обезкуражаващо нисък резултат, който показва, че 2/3 от хората не виждат свой представител в нито една политическа сила. Така т.нар. твърди ядра около партиите решават бъдещето на всички, без всички да са съгласни с тях. Така се задълбочават разломите в обществото, които в България и баздруго са прекалено много и твърде дълбоки. 
Официалните данни за населението, които ще узнаем днес, може да донесат няколко лоши новини на Русе.
Първата е, че има вероятност градът да отстъпи петото място по големина в страната и да бъде изпреварен от Стара Загора.
Следващата е, че в следващия парламент областта ще бъде представена от седем депутати - с един по-малко, който ще отиде в друг район с по-многобройно население.
И още една, отнасяща се за предстоящите след година местни избори. Сегашният 51-членен състав на Общинския съвет ще бъде редуциран до 41 или дори 37 съветници според броя на хората в общината.
Повтаряме - това са само вероятности, които не бихме искали да се потвърдят, но има сигнали, че не са далеч от действителността.
Иначе изборният ден в Русе и областта премина повече от спокойно. В Районната избирателна комисия постъпиха само четири сигнала за нарушения. Най-същественият от тях е за непозволена агитация, който най-вероятно ще се окаже неоснователен.
Секциите в областта бяха 336 секции. В 290 от тях се гласуваше машинно, като в 20 имаше по две устройства. Хартиените бюлетини се използват в местата за гласуване с под 300 избиратели, които са 46.
Заради отказ на машините се наложи към хартията да се върнат още две секции - първата в русенското основно училище „Васил Априлов“ в Русе, където избирателите по списък са 668, а втората - в Две могили, където в списъците фигурират 507 души с право на глас. 
Първите секционни комисии се явиха с резултати снощи в Арена Русе, където работи Районната избирателна комисия, около 20.30 часа - 30 минути след обявяването на края на изборния ден. Първи пристигнаха членовете на 211-та секция, която е подвижна от Русе. В нея са гласували 56 души от 59 лица по списък. Втори и трети бяха секцията от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Милосърдие“ и от ареста. В Дома за възрастни хора правото си на вот са упражнили 40 от 58 души. В ареста са гласували 37 души, като по списък техният брой е бил 22-ма. В бройката влизат задържаните и част от служителите.
Председатели на секционни избирателни комисии коментираха, че са се справили бързо с обработката на протоколите и с приключването на изборния ден. 
„В нашата секция броят на избирателите е 660, като гласуваха 193-ма. Справихме се много бързо, за 10 минути бяхме готови“, каза Детелина Данчева - председател на секционната избирателна комисия. 
Председател на друга секция в Русе обясни, че са се справили много по-бързо от миналите избори, когато също гласуването е било машинно. В секцията избирателите по списък са 752, като са гласували 280.