За повечето от 1,4 милиарда жители на Китай редовните тестове за КОВИД-19 са се превърнали в начин на живот. Артистът Съюен Джудзи се опитва да ги превърне в произведение на изкуството, предаде Ройтерс.
От март 33-годишният мултидисциплинарен артист от провинция Цзянсу заснема собствените си тестове за нуклеинова киселина с малка камера в устата си.
Видеоклиповете му показват зъби и език и приближаващ тампон за проба. На някои кадри през зъбите му може да се види здравният работник, който прави теста. 
"Така изглежда животът ни сега, този период от време включва извършването на редовни тестове", споделя Джудзи. "Това е начин на живот, който е уникален за нашето време", допълва той. 
Артистът обяснява, че идеята за видеоклиповете му е хрумнала, когато започнал да обмисля уязвимостта на устата като входна точка за вируса, а също и за многократните тестове за откриването му.
Джудзи е записал около 40 теста и казва, че ще продължи да снима видео с камерата си с размер на палец, докато се налага редовно тестване.
Целта му е в крайна сметка да покаже видеоклиповете едновременно на голям екран в мрежа - моментна снимка на пандемичния живот в Китай. Той нарича работата си "Hesuan Jiance", което се превежда като "КОВИД тест".
"Работата ми претворява тази епоха. Това е, което искам да изразя. Тя документира сегашния живот на всеки от нас", допълва Джудзи .
Новият коронавирус се появи в китайския град Ухан в края на 2019 г. В продължение на почти две години Китай беше относително свободен от вируса. Вариантът Омикрон обаче доведе до постоянни огнища в цялата страна, срещу които властите се борят с периодични тестове.
На много места се изисква отрицателен КОВИД тест за използване на обществен транспорт и влизане в училища, работни места, магазини, банки, паркове и навсякъде другаде, където се събират хора.
Стремежът на Китай към "нулев КОВИД" означава, че Джудзи може да снима тестове още известно време.
"Ще продължа да снимам тези видеоклипове до края на пандемията", казва артистът.