На извънредните парламентарни избори в неделя 237 кандидати за депутати ще се състезават за нашия глас и това ще бъде един от малкото дни, в които мнението на всеки е важно и тежи точно толкова, колкото на всеки друг. Нямат значение полът, религията, образованието, богатството. Един човек - един глас.
По последни данни секциите в региона са 332, като 326 от тях са постоянни, а шест са подвижните. Очаква се евентуално разкриване на още секции в социални институции от областта. Изборите отново ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели, които в областта са 290. В 20 секции ще има по две машини. 19 от тях ще бъдат в община Русе, а 20-ата - в село Новград, община Ценово. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите - само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции също ще се гласува с хартиени бюлетини. Макар че се очаква огромна част от тях да останат неизползвани, в областта са доставени и раздадени на общините 203 800 бюлетини.
Машинното гласуване, около което пак се оформи полемика през последните месеци, е елементарно - почти като теглене на пари от банкомат. В областта се проведоха много демонстрации, днес е последният ден, в който има възможност да се гласува с демомашина в Районната избирателна комисия /РИК/.
От РИК припомниха как протича самото гласуване. 
Картата трябва да се постави в машината със златния чип нагоре. Тя трябва да бъде натисната почти до средата, докато се усети леко щракване. Така машината ще бъде активирана. На екрана следва да се появи надпис „Моля, изчакайте“, което означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина, която изглежда по абсолютния същия начин като хартиената. Съветите на специалистите са тя да бъде разгледана спокойно и ако номерът на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото гражданинът иска да даде гласа си, не е на първа страница, да се натисне бутона „следваща стр.“ в долната част, което ще позволи отваряне на втората страница.
Изборът трябва да бъде извършен чрез лек натиск с пръст върху екрана. Направеният избор ще бъде маркиран с „X“ и шрифтът на избраната партия или коалиция ще стане по-тъмен от останалите.
По същия начин стоят нещата и при отбелязването на преференция, като там номерата започват от 101. След направения избор е необходимо да се натисне бутона „преглед“ в долния край на екрана. Това ще даде възможност да се видят номерът на партията или коалицията, както и имената на кандидата при гласуване с преференция. Ако всичко е наред, се избира бутонът „гласуване“, за да се приключи даването на гласа. В случай, че гласоподавателят установи, че не е отбелязал правилно избора си или иска да промени вота си, ще трябва да избере бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Тази опция ще го върне на първа страница от бюлетината. Отново ще е нужно да се извърши преглед и да се избере бутонът „гласуване“. 
След това машината ще разпечата разписка с вота на избирателя. Тя също трябва да бъде проверена от човека, упражняващ правото си на глас, и да бъде сгъната с текста навътре. Гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на член на секционната избирателна комисия, а разписката от устройството трябва да бъде пусната в урната. На финала гласоподавателят трябва да се подпише в избирателния списък и да вземе личната си карта.