В понеделник училищата в цялата страна ще почиват - това бе решено неотдавна от правителството, което склони денят след парламентарния вот да не се отучва „дистанционно“ и „електронно“, а да се спази традицията за свободен за учениците и учителите ден. 
За едно русенско училище обаче този понеделник няма да бъде почивен в истинския смисъл на думата. Напротив - той обещава да бъде зареден с емоции, които ще съпътстват задаващата се седмица, която ще бъде стопроцентово празнична. 
Става дума за Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, което се подготвя да отбележи 30-ата годишнина от своето съществуване. Както „Утро“ писа, в програмата са предвидени много събития, всяко от които носи специфични нюанси, свързани с недалечното минало и със съвремието - срещи, изложби, дискусии, връчване на немски дипломи. Със сигурност доминиращото чувство, което ще обедини някогашни и днешни възпитаници и преподаватели, ще бъде гордата принадлежност към 
едно от най-авторитетните средни учебни заведения в Русе
През тези вълнуващи за днешното Дойче шуле дни ще се разказват много спомени, ще се припомнят забавни и драматични случки, ще се възобновяват събития от минали години, паметни срещи и многобройни пътувания на деца и учители до Германия, официални посрещания на гости от немското посолство и на важи личности от различни образователни и държавни представителства с адрес Берлин. Ще се говори и за прекрасната подготовка и овладяването на немския език (и на английски също!) до степен, която предизвиква възхита у германците или други чужденци, когато випускници на Дойче шуле заминават там да учат медицина, инженерство, архитектура, информационни технологии, мениджмънт и какво ли още не. Ще се припомнят приятелства, сътрудничества, работа по международни проекти, но също и блестящо представяне на ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ на национални олимпиади, състезания, дебати. 
Всъщност всичко започва далеч не толкова приповдигнато, както звучи и изглежда днес, от 30-годишния хребет на времето. В началото на 90-те години на миналия век броят на учениците в основните училища започва осезаемо да намалява, а това пък кара тревогата на ръководствата на тези училища да нараства, разказва преподавателят по история в Дойче шуле Николай Чакъров. По това време училище „Климент Охридски“ е основно, смята се за едно от добрите квартални училища. Но самите квартали „Здравец“ и „Изток“, на границата на които се намира учебното заведение, застаряват, бумът от деца, които предстои да тръгнат на училище, вече е преминал. Тогава, умувайки над проблема с приема на ученици, 
директорът Стойко Димитров решава да предприеме рискован експеримент
Рискован е, тъй като е първият за цялата страна: въвеждане на ранно чуждоезиково обучение от първи клас. 
За учебната 1991/1992 година в „Климент Охридски“ приемат две паралелки първолаци, които ще учат немски, две паралелки с английски и една обикновена, без ранно учене на западен език. Пробивът не е никак лесен - възражения и съмнения има и от привикналите с удобното статукво представители на градските и образователните власти, но и от страна на родители и близки на децата, които също не приемат еднозначно експеримента. Първата и втората година приемът на първокласници в езиковите паралелки е по желание. Но ето че много скоро родителите виждат ползотворния ефект от нововъведението, споделят своите адмирации с близки и познати. И след като се разчува из града колко е интересно и въздействащо това, през третата година напливът за въпросните чуждоезикови паралелки вече става огромен. Това налага и постепенното въвеждане на устно препитване на децата-кандидати - най-вече за да са сигурни в училището, че момиченцата и момченцата ще се справят с лекота с малко по-сериозното натоварване по време на учебния процес. 
Разбира се, тогава възникват и недоволствата на множество майки, татковци и баби, които се шокират от това, че тяхната рожба ще остане извън класацията във въжделеното училище. А това води след себе си и 
вълна от оплаквания в просветния инспекторат и в общината от „несправедливото“ училищно ръководство
Всички проверки и инспектирания на приема и на учебния процес приключват с положителна оценка за директора Стойко Димитров и за работата в училището, припомня документацията Николай Чакъров. И уточнява, че официалното преобразуване на училището от основно в средно с чуждоезиково обучение става през 1992 година. И назад във времето в Дойче шуле е имало випуски и със 7 класа! 
Още в първите години - и досега, СУПНЕ показва, че се родее с русенското Дойче шуле, съществувало в Малката Виена преди повече от век. В края на 19 век в Русе се е формирала немска колония - семейства на германци с различни специалности, които са работели тук и са живеели заедно с целите си семейства. За да имат германчетата свое училище, през септември 1883 година сестрата на първия главен инженер на града Анна Винтер открива Немско училище. Като начало от Германия пристигат четирима учители, които обучават 50 немски дечица. Постепенно интересът към това школо нараства, много русенци също искат техните наследници да се запишат в престижното учебно заведение, което дава стабилна подготовка, владеене на немски език, но също и добро възпитание и маниери. Освен всичко останало много привлекателни за българските ученици са курсовете по счетоводство и търговска кореспонденция, които се откриват в училището. 
Впрочем спецификите на някогашното Дойче шуле са много, но основната, която не позволява на днешната гимназия да бъде създадена по неговите принципи, е, че 
училището на Анна Винтер е било изцяло частно 
и това е определяло и характера, и издръжката му. Впрочем Стойко Димитров е възнамерявал да възприеме и още една характерна черта на Дойче шуле - да въведе професионална подготовка със секретарски профил. Но реалната възможност това да накърни интересите и самочувствието на именития тогава Икономически техникум, което би довело до излишен сблъсък, отказва директора от тази стъпка. 
Но и без дисциплини като търговска кореспонденция интересът към СУПНЕ „Фридрих Шилер“ е достатъчно голям. Традиционното солидно изучаване на немски език се подкрепя от факта, че това обучение е поверено на изключително добри преподаватели. Една от тях е фрау Теодора Георгиева - самата тя е завършила старото Дойче шуле и години наред е въвеждала първокласниците в дебрите на езика на Гьоте и Шилер. Друга преподавателска емблема е първият учител, който пристига от Германия - Юрген Хофман, който от 1993 година преподава немски език, история и икономика. 
Всеотдайно и самоотвержено продължава традициите, заложени от Стойко Димитров, неговият наследник на директорския пост - Пламен Иванов. Зачестяват срещите между български и немски ученици, активизира се работата по проекти. А самият Пламен Иванов насочва своето артистично хоби - рисуването, към живописване на портрети на прочути личности, свързани с историята и най-вече културата на Германия. 
Преди известно време той пък предава знамето на Дойче шуле и Златния ключ към Европа на сегашната директорка Искра Иванова.
Днес в нашето училище учат 982 ученика, много се радваме на успехите им и сега, а и на реализацията им след дипломирането, каза Иванова. Тя е горда, че честванията на 30-годишнината на училището ще започнат с дискусия между възпитаници на Дойче шуле, които вече са се реализирали в различни професионални сфери, и днешни гимназисти. За учениците такава среща е силно мотивираща, а за нас, учителите, е радостно да видим отново вече порасналите момичета и момчета, които днес са лекари, адвокати, хора на бизнеса, добавя директорката. 
Тази дискусия в понеделник ще даде началото на празненствата
За съжаление, за нея няма да могат да дойдат наши бивши ученици, които днес са извън България, но аз се надявам тази среща да се окаже старт на една поредица от подобни разговори, каза още Иванова. 
В същия ден, но в следобедните часове, е предвидена друга среща, която ще има повече официален характер. В нея са поканени да вземат участие директори, заместник-директори и преподаватели, които са работили в Дойче шуле в период от 1992 до 2022 година. Сред тях са бившите директори Стойко Димитров и Пламен Иванов, заместниците им Олга Георгиева, Любка Игнатова и Димитър Райнов, както и учители, чиито имена и до днес учениците споменават с топлота, като Пепа Балкова.
На 4 октомври ще бъдат връчени немските дипломи на ученицте от десети клас, защитили владеенето на високо ниво на езика. Междувременно преди дни директорката Искра Иванова връчи сертификати към университета в Кеймбридж на 20 гимназисти от 12 клас. Това стана в новата класна стая на открито, която е обособена като едно артистично зелено кътче за отдих и разговори в двора на Дойче шуле. 
Своеобразна кулминация в тържествата ще бъдат събитията на 5 октомври в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Там в три часа следобед ще бъде открита изложба, в която посетителите ще видят прелюбопитни свидетелства за живота на училището в тези тридесет години. Сред осемдесетте експоната, повечето от които се показват за първи път, са старото знаме на училището, Златният ключ към Европа. Но също и артефакти в единствен екземпляр - като рекламната дипляна на училището за приема на нови ученици от 1994 година. В експозицията са показани и 
първите помагала за начален курс по немски език, създадени от Стоянка Нейчева 
- тя също е от първите учители по немски от началото, назначена е през 1992 година и изработва първите по рода си езикови помагала, които след това се търсят в цялата страна. Книги, учебници, документи, фотографии разказват 30-годишната история. 
А половин час след откриването на изложбата, в 15.30 ч пак в библиотеката, ще започне представянето на новата книга, която е създадена от гимназисти под ръководството на техния учител Николай Чакъров.
Учениците направиха 16 интервюта с колеги, които са работили в нашето училище от учебната 1991/1992 година, и с личности, свързани с Дойче шуле, като Добрил Христов, председател на дружеството за българо-германско приятелство, каза Чакъров. Повечето от разговорите са проведени лично, като учениците са провокирали събеседниците си да разкажат спомени, да споделят какво ги е притеснявало в началото, какво ги е радвало и какво мислят за училището сега. 
Надявам се много хора да си припомнят свои емоции, свързани с нашето училище, и вярвам, че продължим да пазим авторитета му, каза директорката Искра Иванова. И като доказателство за това посочи факта, че русенското Дойче шуле е избрано да бъде домакин на националния кръг на дебатите на немски език през април 2023 година, който за първи път ще бъде и международен и за първи път ще проведе извън София.