Много важно е държавата да проумее, че няма как да дава за държавните пътища на територията на общините едни и същи пари. С огромното ми уважение към другите общини има път на тези тежки камиони и таксите за преминаване през Дунав мост примерно трябва да се разпределят справедливо. Не казвам, че трябва да само за Русе, но те трябва да са приходоизточник за общините, които са на трасето на тези камиони. Това заяви вчера кметът Пенчо Милков по време на срещата на бизнеса в региона, организирана от в. „Капитал“. 
Общината е разработила правния модел и го е предоставила на правителството, така че част от таксите да могат да се разпределят включително и за Русе в много по-голям размер. А не Русе да получава на километър толкова пари, колкото и общини, през които изобщо не преминава такъв трафик.
„Нечестно е ние да получаваме толкова, колкото получават други общини с много по-малък тежкотоварен трафик, и се радвам, че днес много от кандидат-депутатите усвоиха тази реторика, която поддържам от години“, заяви Пенчо Милков.
Според него държавата вече активно участва в разпределяне на изчакващите се тирове по целия републикански път, а не само при Русе. Проблемът с недостатъчната пропускливост на граничния пункт Дунав мост обаче си остава и често от българска страна работят 4 гишета, а от румънска - само едно.
През следващата седмица трябва да бъде сключен договора за изграждане на буферния паркинг, съобщи Пенчо Милков. Както „Утро“ писа, кандидати за изграждането му бяха две фирми, едната от които има ясна връзка с с лабораторията „Евро лаб“ на Капитан Андреево. По-добра оферта обаче бе подадена от другия кандидат - „Тир паркинг Русе“ ЕООД, дъщерна фирма на „Елшица-99“ ЕАД.
Кметът припомни, че моделът в Русе предвижда общината да получава 30 години гарантирани приходи от този паркинг, след което става негов собственик. Отделно с отпуснатите от държавата 3 млн. лева и собствени средства ще се изгради по-малък паркинг за 70 камиона, който от самото начало ще си бъде общински.
„Основният ми приоритет е насочването на погледа на държавата към града ни. Целта ми винаги е била да превърнем проблемите на Русе в национални, но и възможностите на Русе във възможности на България. Благодаря за активната позиция на посланика ни в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков и председателя на Службата по търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов. В рамките на месеци, съвместно с местната власт и общността, успяха да претворят тема, която бе толкова обсъждана през годините, в официално споразумение. С него Румъния признава въпроса за изграждането на втори мост и двете страни следва да превърнат в национални приоритети редовното удълбочаване на реката“, каза Милков в хода на дискусията. 
„На Русе предстоят много добри неща и подавам ръка на бизнеса и на всеки, който иска да градим заедно бъдещето на града“, обобщи той.