Общонационална стачка във Франция, свикана от крайно левите синдикати, претендиращи за по-високи заплати, доведе до нарушения в енергийния сектор, след като работещите в ядрените централи се присъединиха към протестните действия, предаде Ройтерс. Стачките засегнаха  рафинериите на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) за трети пореден ден.
24-часовата стачка на Националната федерация на работещите в мините и енергетиката  към Общата конфедерация на труда (Се Же Те – FNME – CGT) намали капацитета на електрическата мрежа във време, когато Франция вече се сблъсква с рекорден брой прекъсвания на електрозахранването от ядрени реактори.
Стачката е понижила генерираната ядрена електроенергия с 3,3 гигвавата към 10:20 часа българско време, според данните на Е Де Еф (EDF) и е намалила производството на хидроенергия с  610 мегавата.
Очаква се стачката да доведе до нарушения в училищата и транспорта. 
Това е тест за способността на синдикатите да мобилизират подкрепа и барометър за потенциално социално недоволство, след като президентът на Франция Еманюел Макрон продължава да настоява с плановете за реформа на пенсионната система. Очаква се правителството да изготви проектозакон до Коледа.
Кризата с цената на живота в Европа засилва натиска върху инфлацията на заплатите и частни, и държавни компании са изправени пред  искания от служителите за увеличение на възнагражденията, за да се смекчи ефектът на повишаващите се цени.
Не се очакват сериозни нарушения в трафика на влаковете и метрото в столицата, според прогнозите на участници в стачката. Средно два от три автобуса ще се движат в Париж.
Междувременно туристите в Париж не са могли да посетят днес Айфеловата кула заради стачката срещу по-високите цени планираните реформи  в пенсионната система, съобщи компанията оператор на обекта, цитирана от ДПА.
Посетителите, които са си купили билети онлайн са били информирани по електронната поща, подчерта компанията, извинявайки се за причиненото неудобство.
Средно над 20 000 души дневно посещават Айфеловата кула.
Във Франция често има национални протести през есента по социални въпроси. Въпреки това благодарение на отпуснатите милиарди евро помощи и тавана върху цените на електроенергията инфлацията във Франция е по-ниска, отколкото в другите европейски страни, отбелязва ДПА.
Планираните реформи за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 или 65 години продължават да будят много противоречия в страната.