В Търговище подготвят XI-тото издание на националния фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване”. В предишните две години фестивалът се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус, но сега интересът е голям. „Хората идват заради емоцията, заради срещите и запознанствата, заради самото пътуване до Търговище. По време на форума градът оживява и се изпъстря“, каза за БТА Светла Стаменова – ръководител на Клуб „Джумалийци“ – организатор на традиционната проява. 
Основната цел на инициативата е популяризиране и съхраняване на българския танцов фолклор. Право на участие имат клубове, групи и формации от страната, изучаващи български народни танци за любители без възрастови ограничения. По думите на Стаменова вече има записани пет групи, приемането на заявките продължава до 10 октомври. Клубът-домакин не участва в конкурсната програма. Тричленно жури ще оценява изпълненията. 
Според регламента всички клубовете трябва да се представят с по две хора по свой избор, общата продължителност на които е 6 минути. По желание е представянето на групите с музикално-танцови постановки до 15 минути. Също по желание, групите могат да участват и в третия етап на фестивала, като представят сценична разработка на едно хоро. При оценяване на участниците ще се търси най-вече автентичност и оригиналност на хората, както и групов дух и емоционален заряд при представянето. Сред критериите на журито от утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор е и спазването на стила и характера при представянето на различните хора и разработки.
За класираните на първо, второ и трето място в различните категории ще има купи, грамоти и парични награди. Предвидени са също награди за най-емоционално представяне, за най-оригинално представяне, за най-масова група и специална награда на журито. Купа, грамота и парична награда ще има и за носителя на Голямата награда на кмета.
НФФЛКТ „Джумалийско надиграване” се организира от клуба за народни танци „Джумалийци” - Търговище с подкрепата на местната община. 
Фестивалът ще се разгърне на 22 октомври на площадката зад Младежкия дом в Търговище.