Собственикът на сръбската компания "Бобар Бешка" и един от най-близките сътрудници на директора на "Сърбиягаз" Душан Баятович, Петко Бобар беше арестуван във вторник заедно със сина си Влад и Й.М. от Нови Сад, съобщава днес вестник "Данас".
Отделът за борба с корупцията в министерството на вътрешните работи ръководи разследването в сътрудничество със Специалния отдел за борба с корупцията на Висшата прокуратура в Ниш. Арестуваните са заподозрени, че са ощетили "Сърбиягаз" с 22,8 милиона динара (380 хиляди лева) чрез злоупотреба с положението си.
Както съобщиха от МВР, Й.М. е обвинена, че като отговорно лице в "Сърбиягаз" е изготвила доклад за работите, за които се твърди, че са необходими за цялостния ремонт на търговските помещения на компанията.
Въз основа на този запис е сключен анекс към договора между "Сърбиягаз" и строителната фирма от Нови Сад за изграждане на нова фасада, като по този начин е договорена фиктивна работа, въпреки че тя вече е извършена и платена през 2019 г.
По този начин една и съща работа е таксувана два пъти, като е получена противозаконна имотна облага в размер на 22 797 600 динара.
На арестуваните е постановена мярка задържане до 48 часа и те ще бъдат предадени на Върховната прокуратура в Ниш с наказателен иск.
Адвокат Иван Нинич казва пред "Данас", че новосадският бизнесмен Бобар всъщност е дясната ръка на Баятович, негов верен човек в частния сектор. Това по думите му се вижда ясно от дейностите по газификация на Сърбия, които се извършват от "Сърбиягаз" и където Бобар е един от основните изпълнители повече от десетилетие. Според адвоката поръчките за газификация обикновено се получават от привилегировани стратегически партньори, без обществени поръчки.
Нинич смята, че парите, иззети по този и подобни начини от "Сърбиягаз", се използват за предизборни кампании на Социалистическата партия на Сърбия, чийто член на ръководството е Баятович.