Определени категории руски спортисти ще получат защита от военна мобилизация, но спортната общност като цяло няма да има специални привилегии. Това обяви министърът на спорта Олег Матицин на форума "Русия - спортна държава", цитиран от агенция ТАСС.
По-рано тази седмица ръководители на редица федерации съобщиха, че техни състезатели са били повикани на военна служба.
"Спортът не може да бъде отделен в своя собствена общност, в която хората ползват изключителни привилегии. Нашите спортисти, както и аз, трябва да покажем, че сме патриоти. Те заявиха подкрепата си за президента (Владимир Путин) още в началото на специалната военна операция и изразиха единодушно мнение, че хората в спорта са едно цяло. Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента", заяви Матицин. 
"В момента не мога да дам еднозначен отговор за въпроса с мобилизацията. Разбирам, че спортистите и треньорите, които се подготвят за участие на Олимпийски игри, са нашият златен фонд. Може би ще има определени протекции за някои категории спортисти, но това трябва да бъде обсъдено с правителството. Надявам се руският спорт да продължи да се развива и в тази ситуация".
Руският президент Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация на 21 септември.