В последния си доклад Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) запази тазгодишната прогноза за икономическия растеж на Черна гора от 3,7 процента и коригира прогнозата си за следващата година на четири процента, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.
Според Регионалните икономически перспективи, публикувани в сряда, икономиката на Черна гора се очаква да отбележи четири процента растеж през следващата година.
В доклада, публикуван през май, ЕБВР прогнозира ръст от 4,5 процента за 2023 г.
„Прогнозира се растеж от 3,7 процента през 2022 г. и 4 процента през 2023 г., но има голяма несигурност около перспективите. Ключовите рискове за перспективите включват повишена инфлация и политическа нестабилност, като и двете могат да забавят публичните инвестиции и усилията за реформи “, се казва в доклада.
ЕБВР казва, че след двуцифрен растеж през 2021 г. икономиката на Черна гора е нараснала със 7,2 процента на годишна база през първото тримесечие на 2022 г.
„Потреблението на домакинствата остава стабилно, подкрепено от увеличението на минималната заплата, но инвестициите остават приглушени. Първоначалните данни сочат задоволителен туристически сезон“, се казва в доклада.
Преките чуждестранни инвестиции, идващи главно от Русия и ОАЕ и главно в недвижими имоти, са нараснали с 80 процента на годишна база през първата половина на 2022 г.
Инфлацията в Черна гора се повиши през 2022 г. като последица от скока на световните цени на храните и енергията.
През юли инфлацията достигна 14,9 на сто.
„Политическата реакция беше отложена до сформирането на ново правителство през април 2022 г., след което ДДС върху олиото за готвене и брашното беше временно намалено, а акцизът върху горивата беше намален наполовина“, се казва в доклада на ЕБВР за Черна гора.
(Новина, избрана от черногорската агенция МИНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)