15-ото издание на организирания от Международно дружество „Елиас Канети“ литературен фестивал „Дъхът на Европа“ ще се проведе в началото на октомври в Русе. 16 автори от 7 страни определят среща на русенци и гости на града с интереси в областта на прозата, поезията, визуалните изкуства, музиката, документалната литература и кино. Всичко това ще се случи от 3-ти до 9-ти октомври в характерния арт интериор на Дом Канети.
Откриването на 3-ти е от 17 часа, събитията са три. В началото е графичната новела на Веселин Праматаров, която разказва историята на трима български студенти, протестирали през 1968 година против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия.
Следва представянето на иновативната социална медия за творци „Panodyssey“.
На финала на първия ден Сашко Насев кани на „Срещи с дявола“. Авторът е директор на Културно-информационния център на Северна Македония в София, но преди всичко е македонски писател
„Някои хора обичат планините, други моретата, а аз най-много обичам градовете. 
Русе е хубав град, с хубави хора и се надявам да им допадне тази литература-фарс
създадена през последните 30 години“, казва в специално интервю за фестивала Сашко Насев.
Програмата на 4 октомври открива Силвия Томова.
„Преди няколко години фокус на фестивала беше политическият роман, а в известна степен книгата, която ще представя, има точно такъв фокус. Тя засяга заемането на страна тогава, когато светът отново се прекроява, когато лагерите, на които сме свикнали да се делим, се преобръщат и доброто, и злото вече не изглеждат точно така, както сме си ги представяли вчера.“ Така ни подготвя за участието си Силвия Томова, която носи на фестивала последния си роман „Дългото лято на Вечността“. 
„Полската култура у нас по традиция се цени високо, особено в областта на литературата. Европейският дух, свободата, актуалните теми и съвременната поетика бяха глътка свеж въздух по време на социализма, а и след това. Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във в. „Култура“. Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. 
Защото изборът винаги е личен и задава посока“
казва Силвия Чолева за „Още не е загинала... Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци“. Книгата за посветилия се на литературата журналист и критик, който ни напусна през септември миналата година, ще бъде представена от нейния редактор проф. Правда Спасова.
Маратонът на писателите продължава унгарският автор Дьорд Драгоман с „Клада“. Ще го представи преводачката Адриана Петкова Пападопулос.
„Клада“ е историята на тринадесетгодишно момиче в неназован град, в една неназована източноевропейска страна, което остава сираче и нещастният обрат в съдбата му съвпада с периода на рухването на диктатурата, от която е пострадало цялото семейство. Баба й я намира в интерната за сираци и я взема със себе си. Ежедневието на героинята е изпълнено с фантазия и обикновени мечти, с юношески премеждия, първа любов и копнеж за щастлив и спокоен живот. Романът е история на съвремието ни, която поставя въпроса за личната отговорност в тоталитарното общество, от което привидно сме се избавили в края на миналия век, както и в новото общество, към което бързаме да се приобщим. 
Памет или забрава, опрощение или отмъщение за подлостта и жестокостите, за раболепието и подчинеността при диктатурата?
Литературният фестивал на Русе често преодолява географски и творчески граници. Най-често примерът за това са българи, живеещи в чужбина. Райна Броейр, както повечето пишещи хора, упражнява и други професии. Живее в Германия от дете, пише на немски, но сюжетът на „Блок/Панелка 317“ е от България. 
Немскоезичните писатели имат запазена територия от първите години на фестивала. 
15-то издание посреща австриеца Лукас Цепек с „Обкръжаване“ („Umkreisung“).
„Не следя социалните медии, изцяло съм в реалния живот и неговите ежедневни интерпретации“
казва Лукас Цепек и се надява на приятни срещи с колеги, разговори и разходки в Русе. 
Том Шулц от Германия е избрал да представи стихосбирките „Предупреждение при пътуване в страни морета айсберги“ и „Преместване на препъникамъните“.
Поезията, в някои от случаите съчетана и допълнена с музика, е силен акцент в 15-то издание на фестивала.
Стихосбирката „Есенен Великден“ на Петър Чухов ще има продължение с етнокомпозиции на автора и Иван Христов от група „Гологан“.
Поетът и художник Роман Кисьов ще ни води в „Светът на думите“ с 61 избрани от него стихотворения, „дописани“ от стилни черно-бели авторски фотографии.
С изложба Фотохайга „Отблясъци“ /хайга, наричана още „изкуство с душа“ идва от Япония и съчетава поетичното умение на късия стих хайку с визуално изображение - б.р./ и поетичен рецитал Александра Ивойлова дава своя ракурс към естетиката и поетиката на хайку.
Към финала на фестивала Роберт Леви ще ни предаде своята 
„носталгия по времето, в което не си живял“
с „Анемоя“. Книга на непоправим романтик, който мисли през музиката, музицира из Стария завет и завещава на следващите поколения, които ще пътуват до морето на автостоп, никога да не предават свободата си, колкото и самотна да е тя. Философска и дружелюбна, дълбока и катедрално извисена поезия по дънки.
Децата имат свой ден и това е 9-ти октомври, когато от 11 часа „Силвър и вампирите“ ще ги срещне със сюжети от живота на котарака на автора Явор Цанев.
Вечерта на 9-ти октомври, последния ден на фестивала, започва с Петър Денчев и неговия роман „Превъртане“, за да продължи с премиерата на една нова книга, която трябва да излезе на книжния пазар всеки момент. 
Това е 
„Дело № 585. Анкета върху един разстрел“
Една книга за убийството на Вапцаров, но и за цялото дело № 585, подробностите за което 80 години остават неизвестни. Какво точно се е случило, ще научим лично от авторката Ивайла Александрова, работила над  документи, скривани до 2011 година.
Цялата програма на фестивала можете да откриета на сайта тук http://eliascanetti.org.
Литературният фестивал се осъществява с подкрепата на Община Русе и с медийното партньорство на Българското национално радио.