Най-голямото изследване на коруните и историята на арменската общност в Русе, дело на публициста и краевед Хачик Лебикян, ще бъде представено официално днес от 18 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. За приноса и значението на книгата ще говори директорът на музея проф. Николай Ненов.
„Арменската общност в Русе от XVII век до 2022 г.“ е един от най-значимите трудове за арменската диаспора не само в Русе, а и в България.
„Отдавна имах намерение да направя такава книга. Един мой по-възрастен много добър познат - Мухарем Мухаремов - учител по математика и физика, добронамерен към арменците, който следеше моите творчески изяви, ме насърчаваше да опиша историята на арменците в Русе. Като интелигентен и честен човек, с него сме водили спокойни разговори за армено-турските отношения през последните 100 години. Той издаде книга „Русчук и турската общност в Русе 1860-2002“. Години по-късно, след мои проучвания в русенския Държавен архив, видях, че той съдържа много информация за арменското присъствие в Русе“, казва Хачик Лебикян в интервю след излизането на книгата, подкрепена от Програма „Култура“ на Община Русе.