Фотографии и пътеписи от 31 маршрута из родни планини, каньони, пещери, водопади и плажове представя Иван Панкев в книгата си „България нашир и длъж“. В албума авторът насочва вниманието на читателите към по-малко известни красиви природни забележителности в страната, съобщават издателите от „Сиела“.
Книгата излиза две години след „Планините на България“, в която фотографът събра преживявания от изкачването на най-високите върхове на всички 42 планини в България. В „България нашир и длъж“ той разказва за пътуването си по целия български участък на река Дунав – от устието на Тимок до Силистра – с дървен сал. Авторът показва в снимки и най-западната точка на страната.
„Той оборва широко разпространеното мнение, че България е малка „земя като една човешка длан“ и ни припомня, че на територията ни има невероятно многообразие от златисти пясъчни плажове и планини с алпийски характер, пълноводни водопади и бистри езера, мистични мегалитни хилядолетни паметници и артефакти от древни цивилизации“, разказват издателите. / ГН