Баскетболният отбор на Шумен постигна първи успех в предсезонните мачове. В "Арена Шумен" домакините победиха Черно море Тича с 87:80. Това е пети контролен мач за представителния отбор преди началото на сезон 2022/2023.
Срещата започна силно за Шумен, които след поредица откраднати топки се откъснаха със 7 точки аванс. В края на първия период домакините отново затегнаха защитата и успяха да увеличи аванса си до 12 точки - 26:14.
Втората четвърт продължи с по-добро нападение за Шумен и разликата се покачи още. Варненци обаче отново намериха сили да отговорят с много добра стрелба от дистанция, както и с по-активна защита започнаха да намаляват изоставането си. Кош със сирената на гостите затвори първото полувреме при 41:37 в полза на Шумен.
Третата четвърт започна силно за домакините, които отново започнаха да бележат с много висок процент на ефективност. Новото попълнение Майк Адеунми изигра силни минути и разликата за Шумен скочи до 14 точки. Черно море не намери сили до края на част да отговори и шуменци поведоха със 70:56.
През последната четвърт домакините поддържаха аванса си над 10 точки. В края на мача "моряците" започнаха да се представят и по-добре в подкошието, което им помогна да стопят разликата до 5 точки. Шумен обаче вкара в една от последните си атаки за 87:80, а варненци пропуснаха на два пъти от тройката и срещата приключи при този резултат.
Шумен ще изиграе още един контролен мач преди началото на сезона в НБЛ срещу Спартак Плевен като гост. Двубоят е насрочен за 2 октомври (неделя).