През последните години едно село в община Ценово опровергава мита за масово умиращите села. Да, тенденцията е такави, но сред селата има и процъфтяващи. Сред тях е и Джулюница. От няколко години почти всички къщи там са изкупени, а спокойствието и красивата природа в околността привличат не само българи, а и трайно заселили се семейства от Нидерландия, Белгия и Великобритания. И те, и гостите им, и всички хора в района вече си имат и облагородена зона за отдих в местността Марков кръст. Тя се шири на десния бряг на Янтра - точно срещу амфитеатрално накацалите на отсрещния склон къщи. Там реката влиза в красив и величествен почти отвесен каньон, тече покрай вековни гори и пещери, за които се носят легенди и предания за хайдушни подвизи и скрити съкровища.
През последната година по инициатива на кметския наместник Стефан Анчев районът беше облагороден и обезопасен. Първо бяха поставени мантинели и оградни мрежи, постепенно се монтираха заслони за отдих, пейки, кошчета за отпадъци, над една от каменните площадки се извисява пилон с българското знаме. Вечер всичко се осветява от мощни соларни лампи, а само преди няколко дни на метри от брега любителите на природата бяха зарадвани от нова зона за отдих. Готов е навес с маси и пейки, детският кът привлича с различни развлечения и пързалки малките палавници. И тук е монтирано осветление, захранвано със соларни батерии. Всички инициативи са безрезервно подкрепяни и от кмета на община Ценово д-р Петър Петров. 
„Чака ни още много работа. Районът не само трябва да се поддържа. Предвиждаме да се подобри инфраструктурата, за да може всеки да намери своето място за отдих. Искрено се надявам, че хората, които посещават Марков кръст, ще се отнасят като истински стопани, а не като разрушители“, казва кметският наместник Стефан Анчев.
Местността носи името си от преданията за Баба Новак и Дели Марко, за които историческите хроники разказват, че в началото на 1598 година са пресекли Дунав при Никопол начело на 2000 конници и са тръгнали да освобождават поробените български земи. Според легендата Дели Марко влязъл в ръкопашен бой с група турци, които отвлекли български девойки. Макар и сам срещу мнозина, Марко спасил българките. Избил част от похитителите, останалите обърнал в бяг и размахвал меча си с такава сила, че ударите му в скалите изсекли кръста, който от векове стои на скалите над Янтра. Според геологията и науката въобще кръстът не е дело на човешка ръка, но кой може да попречи на народа да създава легендите...
Така се ражда името на местността Марков кръст, която сега е най-красивото, облагородено и привлекателно място около Джулюница.