Скокът на цените на горивата, торовете и препаратите за растителна защита е между 30% и 400%.  Азотните торове, които доскоро струваха 400 лева на тон, вече са над 4 пъти по-скъпи. Това, заедно с евтиния внос от Северна Македония и Турция поставя под въпрос оцеляването на българските производители на плодове. Така резюмира картината в отрасъла председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев на вчерашното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в Завет, председателствано от областния управител Анатоли Станев. 
„Държавните помощи са единственото нещо, което може да ни спаси“, посочи Николай Колев. 
До около три седмици се очаква изплащане на  помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна, каза Станев. 
Очаква се безвъзмездните плащания да са 426 милиона лева. Над половината от тях ще бъдат за производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн. Според Станев това ще нормализира поне временно пазарите и частично ще компенсира увеличението на себестойността на продукцията. 
Същевременно в следващите месеци предстои пускането и на още две мерки в помощ на занимаващите се в сферата на земеделието.
Сред останалите участници в заседанието бяха областният управител на Разград Драгомир Златев и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску.