Богата и интригуваща програма подготвя Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ за празниците по повод 30-ата годишнина от създаването на новото Дойче шуле в Русе. Когато през вече далечната 1991 година тогавашният директор на основно училище „Климент Охридски“ Стойко Димитров решава да въведе за първи път в България ранното чуждоезиково обучение още в първи клас, никой не е бил сигурен доколко успешен ще бъде експериментът. През есента на същата година в училището в квартал „Здравец Изток“ започват да учат пет първи класа - два с усилено изучаване на немски, два - с английски и един обикновен. Година по-късно вече пристигат всички възможни разрешения и 1992-а е годината, която официално се смята за второто русенско начало на Дойче шуле.
На 3 октомври в сградата на СУПНЕ дискусия ще събере мнения на сегашни ученици от 9, 10 и 11 класове и трийсетина бивши възпитаници, които днес се радват на отлична професионална реализация, каза вчера директорката на училището Искра Иванова.
В същия ден в следобедните часове на тържествена среща ще бъдат посрещнати бившите директори Стойко Димитров и Пламен Иванов и техни заместници, както и преподаватели, участвали в прохождането на русенската немска гимназия. 
На 4 октомври ще бъде спазена традицията в празнична обстановка да бъдат връчени немските езикови дипломи на десетокласниците. Ден по-късно в регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде открита изложба с 80 експоната, разказващи за историята на СУПНЕ. Сред тях ще бъдат старото школско знаме и Златният ключ към Европа. Пак на 5 октомври ще бъде представена и новата книга, върху която са работили ученици от Дойче шуле под ръководството на преподавателя по история Николай Чакъров. Изданието включва 16 интервюта на учители и приятели на училището, които разказват прелюбопитни спомени за първите години на драми и възторзи, през които е преминало авторитетното днес средно училище.