Партиите съвсем са се отказали от един от любимите си в близкото минало инструменти в предизборните кампании и в изборния ден - жалбите за различни нарушения. Покрай оплакванията, нерядко основателни, но обикновено не водещи до никакви последствия, партийните централи неизменно се поставяха в благоприятна светлина, докато описваха греховете на опонентите си. През последните години обаче това политическо оръжие се използваше все по-рядко и днес явно вече е преценено, че то води само до излишна загуба на енергия без съществен резултат.
Този извод се потвърждава от вчерашния коментар пред журналисти на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова, че кампанията върви спокойно и без сигнали за нарушения.
Вчера в Русе пристигнаха 203 800 бюлетини за предсрочните парламентарни избори в неделя. Те ще останат под специализирана полицейска охрана, докато бъдат разпределени из осемте общини в региона. 
Общият брой на секциите в областта е над 320, като ще бъдат разкрити и допълнителни - в лечебни заведения, социални институции и в ареста. 
На този етап няма проблем с попълването на членове в секционните избирателни комисии. В изборния ден представителите на секционните комисии от община Русе ще могат да подават данните за избирателната активност онлайн. Системата е разработена от информатиците на РИК и използвана за първи път на предходните избори, каза още Хинкова.
310 машини за гласуване ще пристигнат на 1 октомври, събота. Те ще бъдат разпределени в 290 секции в региона, като в 20 от тях ще има по две устройства. 
Хартиените бюлетини ще се използват в местата за гласуване с под 300 избиратели.