Френската виолончелистка Камий Тома се завръща на сцената на зала "България" със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров, за да представи прочутия виолончелов концерт на Антонин Дворжак. Събитието е на 6 октомври, съобщават от филхармонията.
По време на пандемията носителката на наградата "Ехо класик" и артист на "Дойче грамофон" представи пред българската публика Концерт за виолончело на Шуман.
"Как не съм знаел, че може така да се напише концерт за виолончело. Отдавна бих го написал", възкликва очарован Брамс, когато чува за първи път гениалната творба на своя колега Антонин Дворжак.
Маестро Тодоров допълва програмата с Първата симфония на българския гений Веселин Стоянов, която Софийската филхармония не е изпълнявала вече 60 години. Концертът се посвещава на 120-годишнината от рождението на композитора.

Камий Тома е родена в Париж. Обикаля света със своето виолончело Feuermann, създадено от Страдивари през 1730 г. и предизвиква възторг сред публиката на няколко континента. По време на първия локдаун тя свири от покривите на Париж за своите съграждани, а клиповете в социалните мрежи я направиха звезда и сред най-младите. По-късно прави поредица от изпълнения в най-красивите музеи на френската столица за престижния лейбъл "Дойче грамофон“. 
Звездата й изгрява на международната сцена през 2017 г., когато печели заветно място в списъка на въпросната звукозаписната фирма. Тя е първият виолончелист, подписал договор с “Дойче грамофон“ за повече от 40 години.
Започва да учи виолончело на четиригодишна възраст. Заради бързия ѝ напредък още на 10 години е приета в Националната консерватория в Париж. След завършването ѝ продължава да учи в Консерваторията за музика и танци в Aulnay-sous-bois - Франция. Завършва обучението си в Германия, във Висшето училище за музика "Ханс Ейслер”, в Берлин, и във висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар.

Побеждава в много конкурси, сред тях са "Леополд Белан” в Париж, "Едмон Баер” в Брюксел, "Антонио Янигро” в Пореч - Хърватия. През 2014 г. печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique - френският еквивалент на наградите "Грами" в САЩ. В същата година е поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, тя е удостоена с първа награда и обявена за "Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум Reminiscences печели наградата "Ехо класик". Известният турски композитор и пианист Фазил Сай създава специално за Камий Тома своя виолончелов концерт Never Give Up.