Трябва да се финансира преходът, да се премахнат препятствията, които не позволяват на малките компании да вървят напред. Това каза Хюбърт Котони, директор от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), на форум на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който е организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). БТА е медиен партньор на срещата. Котони уточни, че това са думи на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен отпреди няколко дни, но според него в това изречение се обобщава всичко.
В Европа има 24 млн. малки и средни предприятия, а в България 90 процента от фирмите са такива предприятия, посочи Котони. Той уточни, че представлява институциите за рисково финансиране в Европа. Потенциално Европа разполага с много средства. Небанковия сектор се развива, но все още е прекалено малък по размер, коментира още директорът от ЕИФ Според него са необходими инвестиционни продукти, които банките да предлагат, и с които да се преведат средства.
Малките предприятия имат нужда от насоки и техническа помощ, за да успеят, добави Котони. По думите му точно в това е ролята на капиталовите фондове, на банките, допълни той