39-годишен е шофьорът - рецидивист на пътя, с общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя, който тази сутрин причини катастрофа на Околовръстното шосе на София. Мъжът е карал с превишена скорост, съобщи Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура, на извънреден брифинг, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал около 4:05 ч., автомобилите са се движели от Студентски град към Младост. Порше-то, управлявано от 39-годишния българин, е ударило излизащ от локалното платно Форд. От удара е причинена смъртта на 64-годишен френски гражданин, 62-годишна жена също с френско гражданство е с опасност за живота в Окръжна болница, 46-годишен българин е управлявал ударения автомобил.

Шофьорът на Поршето е отказал да даде проба, но по-късно е дал кръвна проба във ВМА, съобщи още Петрова.

Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Предстои разпит на всички установени по делото свидетели.

От 2002 г до 2009 г. шофьорът-убиец има 5 нарушения, от 2011 г. до настоящия момент са издадени 23 електронни фишове за движение с превишена скорост. Незаплатените му глоби са на стойност 1950 лв. 2350 лв са били платени, уточниха от полицията.

Дежурният прокурор Събина Христова, която работи по случая, съобщи, че макар и в началния етап на разследването, до момента са налице достатъчно доказателства, обуславящи обвинителната теза, поради което е повдигнато обвинение на извършителя за извършено пътнотранспортно произшествие, а именно шофиране на МПС при несъобразяване на пътните условия и ненамаляване на скоростта, съответно спиране при опасност на пътя. "До момента е безспорно установено причиняването на средна повреда на водача на пострадалия автомобил, средна телесна повреда на френската гражданка и настъпилата смърт на единия от пътуващите в лекия автомобил френски гражданин", каза още тя.

Комисар Начев от СДВР съобщи, че водачът на Форд-а е правоспособен от 1996 г., като първите му нарушение започват от 2017 г. до 2021 г. „Наказан е с пет фиша, като всеки един е на стойност 20 лв, всички те са заплатени и са неспазване на пътни знаци и неправилно паркиране“, уточни той.

Според заместник-градския прокурор от СГП Христо Кръстев съществува един социален проблем, който се изразява в това, че водачите управляват МПС с изключително висока скорост, която е превишена или несъобразена, както и след употреба на алкохол и наркотични вещества. Чести са и случаите, в които шофьорите са употребили и алкохол, и наркотици. По думите му в тази връзка всички държавни институции следва да си взаимодействат, за да има единен отпор и превенция спрямо този вид престъпления. „Прокуратурата е представила своите виждания за промяна на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс именно в този сегмент престъпления против транспорта, като са предложени увеличения на наказанията, както и отнемане на МПС след управление на алкохол и наркотични вещества“, заяви той. Кръстев уточни, че автомобилът, участвал в ПТП-то е фирмен и е собственост на търговско дружество. Към настоящия момент най-важното е да се установи дали шофьорът е карал под въздействието на някакви субстанции. По думите му е наложително законодателно в случаи на неотложност полицейските органи и прокуратурата да могат да изземват кръвни проби, защото е важно в много малък период след извършването на ПТП да се установи дали алкохол, или наркотични вещества има в кръвта на евентуалния извършител, тъй като това способства за прилагането на по-тежко наказание.

Служителите на СДВР по време на огледа на местопроизшествието не са констатирали никакви следи от спирачен път, каза още Десислава Петрова.

На 39-годишния мъж от днес е отнето правото да управлява МПС докато не излязат резултатите от медицинските експертизи.

По време на сблъсъка е имало преки очевидци, които по-рано днес са разпитани в качеството на свидетели, а възможността да пострадат повече хора е била напълно възможна, заключи Събина Христова.