Обществена поръчка за изграждане на две покривни фотоволтаични централи и подмяна на осветителни тела в „Дружба“ и „Чародейка“ обяви Община Русе. Оферти по нея се приемат до 11 октомври. Общата стойност на проекта е 1 144 806,83 лева без ДДС, от които 984 674,50 лв. за подмяна на осветителни тела и 160 132,33 лв. за двете соларни централи.
Предвижда се с фотоволтаици да се покрият Дома за стари хора „Възраждане“ и детска градина „Русалка“. Двете сгради са избрани заради подходящите си покриви и близостта си до трансформаторни постове и табла за улично осветление. Всяко от двете слънчеви електроцентрали ще бъде с мощност 20 киловата и ще захранва осветители с около 6,2 киловата. Ще имат 2 модула с 67 панела всеки и 2 инвертора с номинална мощност 10 KWp. За всеки модул е предвидена и литиево-йонна акумулаторна батерия по 40 kWh.
Подмяната на осветителни тела с енергоспестяващи ще обхване кварталите „Дружба“ 1, 2 и 3, „Чародейка-Север“ и „Чародейка-Юг“. На подмяна подлежат 2799 осветители, монтирани на 2581 стълба за улично осветление по бул. „Хр.Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул.“Липник“ , бул „Тутракан“, ул. „Плиска“, „Доростол“ . Това са конвенционални натриеви лампи с мощност от 50 до 250 W без индивидуална компенсация на реактивните товари. Те ще бъдат заменени със светодиодни осветители с адекватна оптична система, степен на защита и клас по електробезопасност, енергоефективни светлинни източници и пусково-регулиращи апарати, които да са защитени от вандалски прояви.