Академик (Пловдив) се класира за финала за приятелския турнир по баскетбол за Купа "Декатлон", който се провежда в зала "Сила" в Пловдив. В полуфиналния сблъсък от надпреварата играчите на Йордан Янков надиграха БК Ямбол с 73:66 (18:15, 18:13, 15:18, 22:20). Така в битката за трофея "студентите" ще срещнат шампионите от Балкан (Ботевград), които в другия полуфинал победиха тима на ЦСКА с 80:64.
Двубоят в зала "Сила" бе равностоен, но Академик бе по-концентрираният отбор във важните моменти и заслужено стигна до успеха.
Ямбол стартира по-силно и отвори ранен аванс от 7 точки, но постепенно "студентите" напипаха своя ритъм и завършиха първата част с преднина от 17:15.
Във вторите 10 минути играчите на Йордан Янков продължиха да доминират и стигнаха до 8 точки аванс, като почивката дойде при 36:28 в полза на Академик.
През второто полувреме Ямбол отговори на предизвикателството и дори излезе с точка напред в резултата при 42:41.
Двубоят продължи да бъде равностоен и 3 минути преди края Академик имаше само 2 точки аванс, но в решаващите моменти от срещата „студентите“ показаха силна игра в защита и успяха да удържат преднината си до финалната сирена, като затвориха мача при 73:66.
Томислав Минков бе най-резултатен за успеха на Академик с 22 точки, а Тони Гуджино добави 14.
За Ямбол най-полезен беше Павел Маринов с 19 пункта и 6 борби, а Трей Симпсън записа дабъл-дабъл – 15 точки и 10 борби.
Финалът на турнира за Купа "Декатлон" между Академик и Балкан е в събота (24 септември) от 19:00 часа отново в зала "Сила". 2 часа по-рано пък ще се проведе срещата за трето място, която противопоставя ЦСКА и Ямбол.