Над сто участници се очакват в 19-ия Международен шахматен турнир "Сини камъни" в Сливен, който ще се състои в зала "Васил Левски", тази събота и неделя, съобщиха организаторите от Шахматния клуб „Сините камъни".
"Ще има гросмайстори от най-високо ниво и редица международни състезатели", каза пред репортер на БТА Радослав Очков, председател и треньор на клуба. Най-известен сред тях е Красимир Русев, който е състезател на ШК „Сините камъни", шампион на България във всички възрастови групи и национален състезател и треньор на мъжкия национален отбор по шах. Ще участват още Момчил Николов, шампион на България, Ивайло Енчев, млад гросмайстор, Вячеслав Тиличеев, руски шахматист и др.
Откриването на турнира ще бъде на 24 септември от 11:30 часа, а от 17:30 часа ще има атрактивен блиц турнир, който се играе по 3 минути за завършване на партията с 2 секунди добавено време на ход. Наградният фонд е 5000 лева.
Традиционният сливенски турнир беше възобновен през 2018 година, благодарение на ШК „Сините камъни", Община Сливен и местни бизнесмени. Турнирът събира голяма шахматна аудитория в България, каза Очков. От клуба се готвят за юбилейния Двадесети турнир през следващата година с много по-голям награден фонд.