Светеща атракция от бягащи хора символично ще отбележи във вечерен старт на 30 септември 100 години от първия лекоатлетически пробег в Перник, съобщиха от общината. Масовото бягане е на дистанция от 1,5 км и всички участници ще получат светещи гривни. Пробегът е с демонстративен характер и ще започне в 20:00 ч. в четвъртък. Инициативата е част от проявите, посветени на вековния юбилей. Всички участници ще получат юбилейни медали.
Първият лекоатлетически пробег в Перник, проведен преди 100 години, е бил част от програмата на спортна спартакиада, заедно с гимнастиката и колоезденето, организирана от ръководството на мините в града.
Паралелно с отбелязване на юбилея ще се състои и второто издание на шосейния пробег "Перник Рън'2022", организиран от община Перник, Българска федерация по лека атлетика и движението „Рън България“. На 30 септември от 17 ч. на централния градски площад "Кракра Пернишки" ще се проведат занимания по модула "Детска атлетика" от програмата на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА)  "Да открием 200 таланта за атлетиката в България". В игрите могат да участват деца от 5 до 12 г.
На 1 октомври  от 9:30 ч. ще бъде даден стартът на 12,5 км (2 обиколки по 6.25 км) по живописното трасе, преминаващо през Пернишката крепост. В 11:15 ч. ще започне смесената щафета (1 мъж и 1 жена), като всеки от състезателите ще избяга по 6.25 км (1 обиколка) на същото трасе.
Наградният фонд е разпределен от 1-во до 8-мо място, като класиралият се първи получава 300 лв., а осмият - 70 лв. Отделно ще бъде направено класиране от 1-во до 3-то място само за перничани с награден фонд 300 лв.
Регистрацията за участие в събитието тече и в момента на страницата на Българска федерация по лека атлетика, а на място в Перник ще продължи на 29 и 30 септември, като стартовите пакети ще се получават от 10 до 18 ч. в Двореца на културата. За жителите на града домакин регистрацията е на място.
След успеха и отзивите от първото пилотно издание на лекоатлетическия шосеен пробег в Перник мащабното мероприятие стана едно от основните и важни събития в спортния календар на общината.   И тази година се очаква в него да се включат водещи имена в дългите бягания от страната.