Китайската тенисистка Шуай Чжан постигна първа победа в кариерата си срещу хърватката Петра Мартич и стигна до полуфинал на турнира по тенис в Токио Пан Пасифик, след като победи със 7:5, 6:2.
Два дни след като спаси мач-пойнт и преодоля бариерата от 27-те аса на поставената под номер 2 в схемата на турнира Кaролин Гарсия (Франция), 28-ата в света Чжан Шуай си гарантира място на полуфинала. Тя ще играе за място в третия си финал през този сезон срещу рускинята Людмила Самсонова. По рано през този сезон Чжан спечели титлите в Бирмингам и в Лион.
По същото време Самсонова елиминира номер 3 в схемата на турнира Гарбине Мугуруса (Испания) с 6:4, 6:2 само за час и 23 минути. Мачът вървеше равностойно до 4:4 през първия сет, след което Самсонова спечели четири поредни гейма и поведе с 2:0 във втория. Тя завърши мача с 23 уинъра срещу 11 на испанката, бивша номер 1 в ранглистата на УТА. Освен това, Самсонова проби 5 пъти подаването на испанката и спечели 16-а победа в последните си 17 мача.
В другата полуфинална среща отново ще се срещнат китайка и рускиня, като Вероника Кудерметова получи за съперник Цинвън Чжън. Кудерметова победи бразилката Беатрис Адад-Мая в три сета след 3:18 часа игра – 6:7 (4), 7:6 (6), 6:1. Цинвън Чжън победи 22-годишната американка Клеър Лиу с 6:4, 7:5 за 2:04 игра.
Кудерметова изоставаше с един сет, след това и с 0:1 гейма в третата част, но спечели последните шест гейма и в крайна сметка спечели деветия достигнат четвъртфинал през годината. Само Ига Швьонтек и Онс Жабюр са стигнали до повече четвъртфинали в турнири на УТА през годината. И дднешната победа се превръща в неин шести полуфинал през сезона.
Китайката Цинвън Чжън пък от 156-о място в ранглистата по това време миналата година, в момента е на 36-о място. 19-годишната азиатка може да се похвали с първа титла от турнир на WTA 125 във Валенсия първо участие на четвъртфинал на WTA 1000 в Торонто, а също така и премината първа седмица на Ролан Гарос.