Канализационната сага на Средна кула и Долапите стана повод за скандал между Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Община Русе. Публикация на сайта на министерството предизвика местната власт и в отговор вчера тя разпространи писмо, с което го призова да не прехвърля отговорността. Както стана ясно, диалогът май нещо се е объркал в дебрите на администрацията.  
Позицията на МОСВ, която разгневи кметската управа, се появи на сайта на ведомството във вторник в 18 часа, малко след края на срещата на протестиращите граждани с областния управител Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов.
В изявлението се казва, че забавянето на договора е направило невъзможно изпълнението му в рамките на приключващия програмен период. Към февруари 2013 г. ОП „Околна среда“ била свръхдоговорена - одобрените проекти надхвърляли с 62% нейния финансов ресурс. От МОСВ уверяват, че след одобрение на програмата за новия програмен период Община Русе ще бъде поканена да сключи нов договор.
Онова, което разбуни духовете обаче, е поканата на МОСВ към областния управител, кмета на града и протестиращите за среща в Русе по повод наболелия проблем. В изявлението са казва, че за съжаление кметът на Русе не е в състояние да участва в такава среща, защото има ангажимент в чужбина. Поканата остава отворена в удобно за Пламен Стоилов време.
До кмета Пламен Стоилов и до неговия екип предложение за такава среща не е стигало, контрират от Общината в нарочно писмо до МОСВ, министър Искра Михайлова и до медиите. В него се подчертава, че твърдението на министерството, че такава среща не е възможна заради отсъствието на Стоилов, не отговаря на истината. Посочва се още, че на състоялата се на 4 март среща по инициатива на областния управител Калчев е било договорено той да организира през следващата седмица разговор с министър Михайлова и управляващия орган на ОП „Околна среда“.
Позицията на Общината е, че срещата може да се проведе по всяко време, удобно за МОСВ. Самият Пламен Стоилов, който през тази седмица е в чужбина като делегат на форум на Европейската народна партия, уточни за „Утро“, че няма пречка диалогът да се проведе и без него, тъй като екипът му е запознат с проблема и е оторизиран да преговаря. Стоилов обаче няма нищо против да бъде домакин на среща в началото на следващата седмица, както е била предварителната уговорка с областния управител.
Губернаторът Венцислав Калчев също бил изненадан от поканата на МОСВ. Той я получил по имейл още вечерта. Това се случило, след като по-рано се чул с министър Михайлова, за да поиска да се срещне с нея заедно с кмета. Вчера Калчев заяви, че очаква срещата  да се проведе в София другия понеделник или вторник, а на 12 март представител на МОСВ да участва в заседанието на Областния обществен съвет.
Междувременно стана ясно, че жителите на Средна кула и Долапите ще продължат да затварят пътя Русе -София, докато не постигнат уверение, че проектът им ще бъде финансиран.