Прищинският университет "Хасан Прищина" удостои треньора на косовския отбор по джудо Дритон Кука с наградата "Доктор хонорис кауза" , съобщи специално за БТА КосоваПрес.
Наградата беше присъдена на треньора от Печ за изключителните му постижения в спорта джудо, както и за достойното представяне на Косово на международната арена.
По този повод ректорът на университета в Прищина Насер Сахити благодари на Кука за приноса му за утвърждаването на Косово чрез спорта, като заяви, че той е преодолял много бариери по света.
"Днес отбелязваме церемонията по връчването на почетната докторска степен, 21-ва поред през 21 век, която се организира в чест на г-н Кука, треньор на косовския отбор по джудо, който повече от десетилетие има изключителен принос в областта на спорта, както и за утвърждаването на нашата държава с усилията и жертвите на много поколения. Той е отправна точка и пример за много млади хора, които имат страст към спорта, за които може би има съмнения докъде би могъл да стигне чрез спорта един млад човек от най-новата държава в Европа. А Кука, заедно с медалистите, които е тренирал, счупи много бариери и показа на света, че нашата страна Косово притежава най-голямото интелектуално богатство. Г-н Кука, благодаря Ви за приноса, за да се счита Косово за място на възможности, благодаря Ви за преобразяващата сила, която донесохте на младежта", каза Сахити.
Самият Кука, който заяви, че е много щастлив, че е оценен от храма на знанието с тази награда, подчерта, че по пътя му към успеха е имало много проблеми и препятствия и той е експериментирал много, за да намери пътя към успеха.
"В работата си винаги съм допускал грешки и съм имал дилеми, много проблеми и препятствия, които в крайна сметка се увенчаха с това, което имах като цел на живота си. Но проблемите и препятствията винаги се появяват в пътуванията на всеки треньор, който в бъдеще претендира да върви към големите награди... Експериментирах, докато не намерих пътя към големите световни и олимпийски медали. Обратът започна в момента, в който Майлинда повярва, тъй като главната героиня на тази история е Майлинда, която стана европейска и световна шампионка за юноши", заяви Кука.
Той допълни, че след упорита работа резултатите започват да идват през 2013 г., когато Майлинда Келменди започва да печели медали.
"2013 г. беше повратната точка. Първият медал дойде на европейското първенство през април, а през август Майлинда стана световна шампионка, за първи път в историята на нашия спорт", каза Кука.
Заместник-министърът на културата, младежта и спорта Даулина Османи заяви пред КосоваПрес, че Кука заслужава тази награда и това е много важно за Косово и особено за спортната общност, когато треньор като него е отличен от университета в Прищина.
"Смятам, че тази награда е заслужена и смятам, че е много важна за всички граждани на Косово и още повече за спортната общност, за мен е чест и удоволствие, защото тази почетна награда се връчва от Университета в Прищина на треньор като Дритон Кука и той се нарежда в списъка с други имена на хора, които са получили тази награда през предишните години", каза Османи.
Тя също така подчерта, че министерството на културата, младежта и спорта ще утрои бюджета за спорта джудо през следващите години.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)