Старши треньорът на националният им на Аржентина по баскетбол за мъже Пабло Приджони се обяви против натурализирането на чуждестранни състезатели в държавните отбори. Повод за коментара на бившия национал по темата стана приносът на американеца Лоренцо Браун за състава на Испания на изминалото Европейско първенство.
„Винаги съм бил против това. Докато съм в националния отбор, това няма да се случи с Аржентина. Дори няма да има човек в щаба от друга държава“, заяви Приджони пред изданието Basquet Plus.
„Когато аз не съм тук, нека федерацията реши каквото иска. За мен националният отбор е най-чистото него. Вече имаме клубни състезания, в който могат за участват баскетболисти от цял свят. И това е фантастично“, каза специалистът.
„Не съм против националните отбори, които го правят, но е против правилата. Предпочитам да загубя с нашите играчи, вместо да опитам да спечеля със спортист, който не е аржентинец. Не мисля, че Лоренцо Браун усеща националната фланелка на Испания по същия начин като Серхио Люл или Руди Фернандес например. Точно тук дискусията за мен приключва“, добави 45-годишният Пабло Приджони.
Треньорът сравни ситуацията с натурализираните баскетболисти с трансферен пазар, на който националните отбори имат възможност да си изберат състезатели, които да привлекат.
„Накрая се стига до това. А за мен просто няма логика. Ако не спечелим в нашите играчи, просто трябва да работим по-здраво на тренировките и т.н.“, завърши Приджони.