„Днес отново сме изправени пред редица дилеми и нека не забравяме, че самостоятелността на българската държава е отговорност за всички нас и урок най-вече за политиците, че няма нужда да се оглеждат на изток или на запад. Необходимо е просто да бъдем непоколебими в решенията си и да подхождаме достатъчно последователно“, заяви областният управител на Русе Анатоли Станев в навечерието на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

„Актът на Независимостта е поредният пример в историята ни за това колко е важно народът да бъде воден от достойни държавници, които умело и мъдро отстояват националните интереси. За предците ни единството на народа и политическата пълноценност не са били просто обещания, а начин на мислене и действие“, допълва още областният управител.

По-късно през деня Анатоли Станев ще открие две изложби, провеждащи се със съдействието на Областна администрация – Русе. Едната е посветена на 22-и септември и включва повече от 60 малко известни и непоказвани до момента исторически документи. Тя ще бъде открита от 15.00 часа в Регионалната библиотека. Другата изложба е с трансграничен характер и е съставена от над 30 кадъра на един от най-известните фотографи Явор Мичев. Експозицията ще се проведе в Окръжния музей в Гюргево и се реализира благодарение на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Областният управител ще участва и в официалната церемония по случай Независимостта, която се организира от Община Русе и ще се проведе утре пред Паметника на свободата в крайдунавския град.