Треньорът Гуус Хидинк ще се завърне на резервната скамейка на националния отбор на Австралия в контролната среща с Нова Зеландия. Хидинк е получил покана лично от настоящия селекционер на австралийците Греъм Арнолд да бъде до него утре в проверката, която ще се проведе в Бризбейн. Двамата бяха един до друг на днешната пресконференция преди мача и запълниха времето на журналистите с доста шеги и забавни моменти.
"Получих позвъняване от Арни (прякорът на Греъм Арнолд). Изобщо не го правихме на въпрос. Той ми каза: искам да дойдеш и да седнеш до мене на пейката в този мач. Без никакво колебание дори и за секунда му отговорих: идвам, разбира се", разказа нидерландският специалист Хидинк, цитиран от агенция АР.В момента на 75 години, Гуус Хидинк прекрати треньорската си кариера, а начело на Австралия е бил през 2005-а и 2006-а година, след което се премести в националния отбор на Русия.
Срещата с Нова Зеландия ще бъде и последното домакинство преди Световното първенство в Катар, което започва на 20-и ноември.
"Една нощ си седях и взех това тежко решение да върна в отбора и до себе си човекът, който беше мой ментор във футбола и ми помогна толкова много както във футбола, така и в живота. Имаме нужда да подберем най-добрите играчи и никой не бива да се съмнява, че Гуус има окото да отдели таланта. А фактът, че ще седне да си поговори с момчетата по време на разборите на този лагер, е истински бонус за всички нас, разказва още Греъм Арнолд.
Но освен в Австралия и Русия, Гуус Хидинк беше начело и на отбора на Република Корея на домашното Световно първенство през 2002-а година, където те стигнаха до полуфинал. Сега идеите му да се играе "атакуващ футбол с много доминация" трябва да бъдат възприети от австралийските национали и демонстрирани в група D на Мондиала в Катар срещу отборите на Франция, Тунис и Дания. Световните шампиони са първите им съперници на 23-и ноември, на 26-и ще спорят с Тунис и на 1-и декември е мачът им с Дания. Австралия стигна до петото си поредно участие на най-големия футболен форум след успех над Перу при изпълнение на дузпи през юни.