Едва малко над една четвърт или 27 процента от футболистите в гръцката Суперлига по футбол са гърци, показва проучване на портала Hellas Football. Останалите състезатели, които играят в местното първенство, са чужденци от различни националности.
Изследването обаче не се базира върху картотекираните играчи, а върху тези, които са титуляри или са влезли като смяна в мачовете – т.е върху реално играещите на терена. В изминалите до момента пет кръга, бройката на футболистите според техните националности е изчислена в граници плюс/минус 1 процент.
Според анализа, в първите пет националности попадат гърци, испанци, аржентинци, португалци и французи. Изследователите посочват, че португалците са се увеличили и са се изравнили със състезателите с френски паспорт, като двете националности са представени от по 4 процента.
В последния изигран преди паузата пети кръг 26 процента от всички футболисти на терена са били гърци. На 2-о място са испанците – 12 процента, а на трето място са аржентинците със 7 процента. Те са и единствената нация от първите пет, която е увеличила представителството си. 4-ото място се дели между Португалия и Франция с по 4 процента.
Отборът на Янина, който не успя да привлече нападателя на Асколи Атанас Илиев, е отборът с най-много гърци в състава си – 7. Янина заема 11-о място от 14 отбора към момента. Вторият отбор с най-много местни играчи е Йоникос (Никея), който разчита на петима гърци, но е на последното 14 място само с 1 точка. Сравнително скромни клубове като НФК Волос и Астерас Триполис имат само по един титуляр грък и заемат към момента 6-о и 9-о място в подреждането.
Арис (Солун), който назначи преди дни бившия директор на ЦСКА-София Алън Пардю за старши треньор, няма нито един гръцки играч в състава си. В първия мач на англичанина Арис победи Олимпиакос с 2:1 и се придвижи на 3-о място в класирането с 10 точки, на 5 от лидера Панатинайкос. В първите пет мача от началото на сезона Арис не е пуснал като титуляр нито един грък, като единственият локален играч, който се появява, е Христос Хаджийоану, два пъти влязъл като резерва след 83-ата минута.