Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че състезанието при ансамблите на Световното първенство по художествена гимнастика в София е показало положителната променя от включването на оценката за артистичност.
Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова триумфира с абсолютната световна титла в многобоя, спечели олимпийска квота и злато на финала на три ленти и две топки.
17-годишната Стилияна Николова направи изключителен дебют при жените, взе бронз в многобоя, олимпийска квота и три сребърни отличия на финалите на обръч, на бухалки и на лента.
"Отличен за Весела Димитрова и за екипа й! Състезанието при ансамблите в много по-добра степен показа положителната промяна от включването на оценката за артистичност. Тази оценка беше много съществена при определянето на класирането в многобоя до осмо място, както и на финалите (по-надолу в класирането не съм следяла влиянието на оценката за артистичност). Особено пролича в хореографията на съчетанията на поне седем отбора, а и повече. При индивидуалното това не може да се каже по отношение на хореографията. Има някакъв стремеж, но твърде несполучлив. Изключвам композициите на Боряна Калейн, които са друго измерение, както и някои от съчетанията на Стилияна", написа Раева в социалните мрежи.
По време на състезанието регионалният мениджър на Златарна Целе България Валентина Иванова подари на Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Радина Томова, както и на Стилияна Николова стилни ръчно изработени бижута.
Целият екип, който стои зад момичета, в лицето на техните треньори Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнева, Бранимира Маркова и Валентина Иванова също получиха подаръци от партньорите на БФХГ.