БФБадминтон отбеляза 55-годишнината на спорта в България на церемонията в Музея на спорта, по време на която бяха наградени състезатели и треньори за постигнати успехи през тази година, както и основатели и деятели на бадминтона у нас.
В основата на събитието беше честването на 80-годишния юбилей на основателя на спорта проф. д-р Пюзант Касабян. Той има във визитката си орден "Стара планина", "Орден на труда", Почетен знак на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет. Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 22 декември 2000 година.
Касабян благодари на всички личности, федерации и институции, които са му помагали през годините и освен от БФБадминтон, беше награден от Балканската асоциация по бадминтон, от Фондация "Български спорт", от Арменската общност в България, от БФТенис на маса и други.
На церемонията присъстваха и много известни личности извън бадминтона. В Музия на спорта бяха олимпийският шампион по борба Георги Мърков, българският композитор Хайгашод Агасян и други.
"Каквото и да кажем за проф. Пюзант Касабян ще бъде малко. Последните 32 години имам честта да го познавам и да работя с него. Той е баща и основател на бадминтона, наше име, наше знаме и за мен е удоволствие да му връча тези награди", заяви президентът на федерацията д-р Володя Златев.
БФБадминтон връчи почетни плакети и парични премии на европейската шампионка за девойки до 19 години Калояна Налбантова, на нейния треньор Стилиян Макарски и на Мая Добрева, която спечели златен, сребърен и бронзов медал на Европейското първенство за ветерани в Любляна.
"За мен е чест, че двамата с Калояна сме тук, пред хората, които са основали спорта. Надявам се да имаме все по-големи успехи за напред", каза Макарски.
По повод навършването на кръгли годишнини бяха наградени деятелите на спорта Тодор Деков, Георги Богданов, доц. Йордан Муховски, Ради Димитров, Иван Филипов, Арсен Касабян, Стефан Китов и други.