„Двата цикъла в изложбата „Там някъде, където“ са голямо предупреждение. И е предупреждение, което идва много навреме. Защото продължава да има страшно много хора, които не си дават сметка какво губим в момента, какво има риск да загубят за дълго“. Това каза доц. Георги Лозанов, директор на дирекция "ЛИК" в БТА, по време на откриването на новата експозиция на Чавдар Гюзелев.
Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Ракурси“. Основни теми в нея са постигнатата и заплашената свобода.
„Чавдар Гюзелев е играещ, но и загрижен човек. В някакъв смисъл тази изложба представя в два цикъла тези негови нагласи. Той е играещ човек, защото е артист, защото всяко нещо го превърта през въображението си и то се превръща в нещо друго. Загубва своя фатализъм, своята драматичност. Обратно на това обаче Чочо е и един загрижен човек за общото благо. Като започнем от околния свят, минем през усещането за справедливост и стигнем до политиката“, допълва доц. Лозанов. По думите му изложбата е разделена на парижки и московски цикъл. В първия е засегната темата за постигнатата свобода, а във втория – за застрашената.
„Впрочем, това е старо предчувствие. Предчувствахме, че с падането на Берлинската стена, с падането на комунизма - тогава така широко обявено – той не е паднал. И това е алегорично пресъздадено в картините на Чочо. Онова зло продължава да стои, да настъпва и с войната в Украйна това стана съвсем видно. И Чочо разказва за това зло в тези свои образи“, казва още доц. Лозанов.
„Този цикъл в Париж, който съм правил точно преди година, представя радост от преживяването. И то не от едно случайно преживяване. То е натрупано на базата на много мои парижки любими преживявания. Много бързо обаче те бяха потиснати и раздрани от това, което дойде. И от чувството за това колко крехко и колко ефимерно е чувството за свобода, радост, естетика, за култура, за цивилизация. И колко лесно може да бъде потъпкано, унищожено и грозно убито“, коментира по време на събитието Чавдар Гюзелев.
Произведенията в изложбата са силно повлияни от сценографията, каза проф. Александър Кьосев, който също присъства на откриването. „Един особен театрален въздух има в неговите картини. Неговите фонове могат да бъдат крайно тъмни, но може да се види и отсъствието на фон. Тоест, това е условно пространство, в което се движат условни фигури“, допълни още той.
Чавдар Гюзелев е роден през 1961 г. в София. Завършил е образованието си през 1987 г. в Национална художествена академия (НХА) в специалност „Илюстрация и оформление на книгата“. 
Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театрална сценография. Преподавател е в Нов български университет (НБУ) в департамента „Визуални изкуства“. Има самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена и София. През 2011 г. печели награда „Икар“ за сценография.