Някои от абонатите са получили коригирани изравнителните сметки, съобщиха от „Топлофикация Русе“.
„Всички абонати, които са получили още веднъж изравнителни сметки, не са осигурили достъп до индивидуалните уреди на нито една от двете официални дати за годишен отчет. По информация от топлинните счетоводители не са констатирани грешки в самите изравнителни фактури“, каза изпълнителният директор на компанията инж. Севдалин Желев.
Според обобщената информация от топлинните счетоводители в Русе от всички 868 абонатни станции, изравнителните сметки за едва 64 от тях са били коригирани.
„Препоръчвам на всички клиенти, за да не изпитват неудобството от чакане на инкасатори в неудобни за тях часове, да заменят морално остарелите уреди за дялово разпределение с такива с дистанционен отчет. С модерните устройства отчетът всеки месец се извършва от разстояние, без посещения в имота. С уредите с дистанционен отчет клиентите получават целогодишно фактури за реалното си потребление и отпадат изравнителните сметки“, каза инж. Севдалин Желев.
Монтирането на дистанционни уреди за дялово разпределение е залегнало в няколко европейски директиви и за това през миналата година бе прието изменение на Закона на енергетиката, съгласно който всички българи трябва да инсталират индивидуални водомери, топломери и топлинни разпределители с дистанционен отчет до 2027 година.