Финалистите от петото издание на конкурса за съвременно изкуство „Мост“ („Most”) ще открият изложба в галерията на ул. „Оборище“ 5. Събитието ще се състои на 21 септември (сряда), съобщават организаторите.
Над 200 млади български художници са изпратили свои произведения за участие в конкурса. Избраните финалисти сред тях са Сашо Виолетов, артистично дуо Yo/Ko+Ina, Надя Пеовска, Стефана Петрова, Петър Чиновски и Светлана Якова. Експозицията ще бъде отворена за посетители от 23 септември до 15 октомври.
Сашо Виолетов е завършил е образованието си в Националната художествена академия (НХА) през 2017 г. в специалност „Стенопис“. През 2022 г. е резидент към Съюза на българските художници (СБХ) по програмата за творчески престой в Cite des Arts, Париж. Работи в областта на рисунката, живописта и смесената техника. 
В дуо Yo/Ko+Ina участват Йонко Василев и Ина Трифонова. Двамата имат собствена траектория на развитие по пътя на изкуството, но през 2018 г. се събират като партньори в живота и в творчеството.
В началото на своя артистичен път, Надя Пеовска работи основно в сферата на живописта, а след това и в дигиталните изкуства, текстила и модата. 
Стефана Петрова е графичен дизайнер. Завършила е „Маркетинг“ и „Графичен дизайн и илюстрации“. Участвала е в четири изложби.
Петър Чиновски учи дървообработване и вътрешна архитектура, анимация и визуална комуникация. Завършва Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност „Изящни изкуства – графика“. Има две самостоятелни изложби. 
Светлана Якова е абстрактен художник, визуален артист и професионален гримьор. Завършва „Графика“ в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а след това и „Графичен дизайн и визуална комуникация“ в Нов български университет (НБУ). Твори предимно в жанровете графика и живопис, но има опит също в иконопис по класическа техника. / ГН