Проучване на американски учени показва, че мъжете, страдащи от агресивна форма на рак на простатата, имат значително по-ниски нива на витамин D от нормалното, предава bg-voice.com.

Изследването, проведено в Northwestern University в американския щат Илинойс, което беше публикувано в Journal of Clinical Oncology, разкри полезна информация, особено за случаите, в които пациентите са се съгласили с лекаря си, че заболяването трябва да бъде стриктно наблюдавано.

Пациентите трябва да са под постоянно медицинско наблюдение, преди да започнат процедурата по отстраняване на простатата или друга медицинска процедура.

Това се отнася преди всичко за заместването на този важен за организма витамин.

Адам Мърфи, уролог и ръководител на изследването, казва, че хората с тъмна кожа, мъжете, които не получават достатъчно витамин D чрез диетата си или не се излагат достатъчно на слънце, трябва да бъдат тествани за дефицит на витамин D в момента, в който повторно е диагностициран рак на простатата.

Недостигът трябва да се компенсира чрез прием на витамин D под формата на хранителни добавки.

В предишни изследвания д-р Мърфи и колегите му установиха, че тези, които не се излагат достатъчно на слънце, са до 1,5 пъти по-склонни да имат дефицит на витамин D.

Работата на закрито и дългите студени зими без слънчева светлина също влияят негативно на стабилното ниво на този витамин.

Мъжете, диагностицирани с агресивна форма на рак на простатата, са имали нива на витамин D от около 22,7 ng/ml, значително по-ниски от 30 ng/ml, считани за нормални.

Тези, които не са имали агресивен рак на простатата, са имали средно ниво от около 27 ng/ml.