Разговор по важен проблем предлага на всички участващи в изборите партии и коалиции предлага гражданското сдружение „Проект 7000“. То беше създадено от група съмишленици с цел да подпомага развитието на община Русе и първата му публична дискусия е за разпределението на постъпленията от таксите за преминаване на Дунав мост.
„Има проблеми, решаването на които изисква обединението на много усилия на местно и на национално ниво. Един такъв проблем е получаването на приход за Община Русе от преминаването през Дунав мост на автомобили. Тази идея не е нова. В различно време тя е предлагана от различни хора, но няма напредък. Причината е липсата на системни усилия и единодействие от русенски народни представители от всички партии и коалиции. Въпреки дълбоките противоречия по фундаментални въпроси, ние смятаме, че по конкретни проблеми, в интерес на русенци, може да се постигне единодействие“, се казва в писмото, подписано от председателя на сдружението Митко Кунчев. Предлагаме ви пълния му текст.

Парадоксално е, че вместо да помогне за развитието на нашия град, ключовото местоположение на Дунав мост по-скоро пречи и носи негативи.
Продължаващата криза със задръстванията и дългите опашки от тежкотоварни автомобили е поредно проявление на системното неглижиране на периферни региони като нашия от страна на централните власти. Градът ни поема всички удари и негативни последици от засилващия се международен трафик, а в същото време растящите приходи от такси на Дунав мост влизат изцяло и само в централния бюджет на национално ниво. Вместо това, значителна част от тези средства биха могли да бъдат използвани на местно ниво за инфраструктурно обезпечаване на натоварените отсечки, поддръжка и цялостно подобряване на градската среда.
Призоваваме властите, вместо да се надпреварват в кризисен PR след всяко задръстване или инцидеднт, да вложат енергия за вземане на устойчиви и дългосрочни мерки за подобряване живота на гражданите. Вярваме, че е крайно време за решителни стъпки, които да гарантират, че част от приходите от такси за преминаване на Дунав мост ще остават в Община Русе.
Приканваме всички партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите в Област Русе, както и граждани и организации да споделят мнението си по този проблем като отговорят на следните въпроси:
1. Смятате ли, че част от приходите от такси за преминаване по Дунав мост трябва да постъпва в Община Русе?
2. В случай, че да, каква част от тези приходи е най-разумно да се отделя за Община Русе?
3. Какъв е нормативният ред, по който трябва да се уреди постъпването на този приход в Община Русе?
Изпращайте вашите отговори и мнения до 26.09.2022 г. на имейл адрес [email protected]
Всички становища ще бъдат публикувани чрез интернет без редакция.