Най-старият музей в Русенска област - този в Бяла, навърши 115 години и през това време без прекъсване посреща гости от страната и целия свят, съобщиха от беленския дом на историята. 
Музеят е открит на 17 септември /нов стил/ 1907 г. от княз Фердинанд и великият княз Владимир Александрович, син на руския император Александър II. Експозицията е отворена и по време на Първата и Втората световни войни. В книгите за посетители има запазени многобройни отзиви от германски войници и офицери от двете войни, които с интерес са разглеждали експонатите в къщата, в която по време на руско-турската война 1877-1878 г. са живели руските императори Александър II и Александър III - тогава престолонаследник и командир на Русчушкия отряд. Първото име на музея е „Александър III“ и неговият монограм, изработен от стомана, е вграден във входната врата.
По повод на 115 годишнината на музея е подредена  изложба от фотографии, посветена на създаването и откриването на четирите музея, където по време на Руско-турската война живее император Александър II с многобройната си свита и също открити заедно през 1907 г. - в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла.
Малко известен факт е, че през ноември 1877 г. една седмица в тази къща в Бяла живее и създателят на руската военна хирургия професор Николай Пирогов. Изключително редките фотографии са направени по време на изграждането на четирите музея от Петър Деянов - завеждащ постройките на четирите музея, и при откриването им от придворния фотограф на княз Фердинанд  Георг Волц.
Първата експозиция на историческия музей в Бяла е създадена  от големите български художници Иван Мърквичка и Антон Митов и скулпторът Борис Шатц.
Напълно забравен факт е, че изключително съществен принос за създаването на четирите музея в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла има беленският жител Ангел Крушков. Под влияние на неговите разкази,  при посещението си през 1901 г. в Бяла, Стоян Заимов и разглеждайки току-що реставрираната къща, в която е живял по време на Руско-турската война Царят Освободител, в Заимов се заражда идеята да се превърнат в къщи-музеи всички ония сгради, в които е живял Освободителят на България през време на войната. Така в Бяла през 1901 г. се оформя идеята за „къщи-музеи“, които да напомнят освободителната война, особено живота на Царя Освободител. Идеята е реализирана от Комитета „Цар Освободител Александър II“ - орган на опълченското дружество „Поборник“. От края на декември 1901 г. Комитетът, с почетен председател княз Фердинанд и оперативен председател Стоян Заимов, организира 500 клона в цялата страна.
Ангел Крушков е избиран за кмет на Бяла, за депутат от Народно-либералната партия на Стефан Стамболов, бил е издател на вестници и т.н. В неговата къща заседава комитетът „Александър II“. Изключителната мемориална снимка от заседанието на комитета в дома на Ангел Крушков по повод приемането на готовия музей, открадната преди около 10 години от музея в Бяла, беше издирена от разследващите под ръководството на русенската прокуратура и предстои да бъде върната в музейната сбирка.
За заслугите си, по време на освещаването на паметника на цар Александър II в София и къщите-музеи, Ангел Крушков е награден от император Николай II с ордена „Св. Анна“ трета степен. Освен него, за участието си в създаването на музеите и този в Бяла, са наградени и русенският владика Василий, възпитател на престолонаследника княз Борис с икона на Богородица, украсена със скъпоценни камъни; ордени „Св. Станислав“ получават русенецът Петър Чернев - бивш кмет на София, русенските окръжен управител, градоначалник и архитект.