Над 20 любители сладкари се включиха в първия фестивал на тортата „Гараш“. Смята се, че тя е създадена в Русе, макар че съвсем скоро изследване, което поставя това под въпрос. Въпреки това нищо не попречи на сладкия и бляскав празник.
„Началото на първия фестивал на торта „Гараш“ в Русе е поставено успешно. Дадохме възможност да има традиционна или някаква вариация на въображението на самите домакини, но журито има последната дума“, каза зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова.  
Сред участниците беше дванайсетокласничката от професионалната гимназия по туризъм в Русе Наталия Атанасова. Решила тортата й да бъде нестандартна - с бял шоколад. Според нея тайните съставки са орехи и много любов.
„Участвам от любителски интерес, да видя, да пробвам. В моята торта има белтъци, пудра захар, както и орехи. Блатовете се пекат на температура от 190 градуса в предварително загрята фурна. И трябва да отлежат, за да могат хубаво после да се отлепят от хартията“, обяснява момичето.
Тортите на участниците бяха оценявани от жури с председател шоколатиера шеф Ради Стамболов, което връчи четири награди. 
„За най-вкусната торта дали ще е „Гараш“, или някоя друга, най-тайната съставка е добрият продукт. Без добри продукти няма как да имаме добра торта. Нужни са ни хубав шоколад, хубава сметана, прекрасни белтъци, защото „Гараш“ се прави само с белтъци. Трябват ни и най-добрите орехи, ама най-добрите. Ако може ядката да е пеперуда, да е в точната кондиция, да не е изсъхнала, да не е тръгнала да гранясва. Имаме, естествено, и пудра захар“, обясни шеф Стамболов. 
Шоколатиерът казва, че има и още тайни. 
„Някои слагат малко нишесте и малко брашно. Автентичната рецепта е без абсолютно никакъв сух продукт от типа на брашно или нишесте. Правят се много тънки блатове, висока температура на изпичане и нарязваме“, казва шеф Ради Стамболов. 
След оценяването на тортите дойде време за класирането.
Голямата награда грабна Богдана Бонева. Единствената забележка на шеф Ради Стамболов към нея бе, че височината на тортата й надвишава 4,5 см., както е заложено по рецепта. 
Второто място бе за Стефана Йорова, а третото - за Ренета Тончева.
Наградата на медиите получи учителката от ОУ „Иван Вазов“ Полина Радославова.
Най-малките участнички в конкерса бяха четвъртокласничките от ОУ „Любен Каравелов“ Елия Цанкова и Мина Михалева. И двете получиха специална награда - парична премия, която им беше връчена от журналистката Диана Коларова, която твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта „Гараш“.
Идеята на организаторите от общината е торта „Гараш“ да се превърне в бранд за Русе, който да привлича туристи, а фестивалът да бъде ежегоден.