9020 доброволци от областта участваха в събота в най-голямата екологична акция в страната - кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“, която тази година премина под наслов „Подай ръка на природата“. Почистените места в региона са 337, а ремонтираните съоръжения - поне 5. Изчистени са 10 нерегламентирани сметища. В инициативата са се включили 28 неправителствени организации, 27 училища и повече от 100 фирми и ведомства.
Това сочат предварителните данни, но те може да бъдат коригирани нагоре. Областната управа апелира към всички институции и граждани,участвали в инициативата, да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на e-mail: [email protected].
Областната администрация се включи в акцията в Парка на младежта и нейни служители събраха близо 20 чувала с отпадъци в района на Вазата и околните алеи -  предимно пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета и празни кутии.
„Същественото е да опазваме природата ежедневно и да спазваме правилата за изхвърляне на отпадъци“, каза областният управител Анатоли Станев благодари на всички участници.
До 14 часа в събота в община Русе бяха събрани почти 2 тона отпадъци. Над 50 служители на общинската администрация също се включиха в инициативата, като почистиха междублоковите пространства и детските площадки в широкия център, в кв. „Възраждане“ и в  Младежкия парк. 
„Не бива и не можем да разчитаме на националната кампания, за да пазим общия ни дом чист. Трябва да го правим ежедневно. Това показва грижата и любовта ни към него“, каза кметът Пенчо Милков. 
Той също се включи в кампанията, като почиства с граждани и доброволци от сдружение „СъГраждани“ Парка на възрожденците.