Трофеен распер с рядко срещани през последните години извади щастлив въдичар от Русе от водите на Дунав край Пиргово, съобщи НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“. Голямата слука споходила 38-годишния Валентин Борисов кам 19.30 часа на 7 септември. Рядкото опъване на кордата показало, че на куката е закачено нещо голямо и Вальо, който отскоро се запалил по спининга покрай 34-годишния си приятел Светломир Камбуров, започнал надлъгването с много борбения неизвестен съперник. Плътно до него бил именно Светльо, който защипал с грипер /специфичен уред за вадене на хищни риби на принципа на клещите/ търпеливо изморения и майсторски издърпан в плитчината край брега великан. 
Резултатите от измерването вдигнали допълнително адреналина - расперът, една от най-бързите и трудни за улавяне риби в Дунав, бил с дължина 82 см и тегло 5.4 кг. Спровка в Уикепедия показва, че този вид достида дължина до 1.2 м и тегло до 9 кг.
Великолепният екземплюр клъвнал на ръчно изработена от познатия сред въдичарите майстор този бранш Бай Вес примамка Самурай. Използвана е стандартна спинингова въдица с дължина 2.4 м. За редкия улов помогнал и фактът, че реката е била мътна. При бистра вода расперът е практически неуловим.