Русенската опера ще представи премиерно камерния оперен спектакъл „Кантата за кафето“ - от Йохан Себастиан Бах, на 17 септември, събота. В постановката търся закачки, а също и барокова автентичност, каза Пламен Бейков, който е режисьор на спектакъла и директор на Русенската опера.
В оригинал персонажите са само двама, като има и разказвач, но Бейков има авторски подход.
„Обогатявам сценичното присъствие с още няколко персонажа. Има и двама други артисти от хора на Русенската опера, които нямат певчески задачи, а само актьорски. Акомпаниментът ще бъде със струнен квартет с участието на млад флейтист от Националното училище по изкуствата в Русе“, обясни директорът на операта.
По думите му хората днес са по-освободени и в поведението си, и в нравите. Те виждат света около себе си в по-широк кръгозор.
„Но хората и по времето на Бах, и днес се вълнуват от трепетите на любовта, от предусещането на младите момичета за първата интимна близост. Това са усещания, които след това ще избликнат в силата на любовта, която движи човечеството“, каза Бейков.
По думите му предишното поколение в един момент се отказва от своите претенции и се примирява с настъпилото ново време, което е разказано в кантата.
Диригент е Луиза Станоева, която ще дебютира в спектакъла. Солисти са Иван Пенчев, Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Теодор Петков. За певицата Мария Чавдарова постановката също ще бъде дебют.
В ролята на бащата Шлендриан публиката ще види Стоян Стоянджов.
„Шлендриан е ретроградният човек, който е с доста консервативно мислене. Това е човек, който е против новостите, докато дъщеря му Лизхен се подчинява на новото, на по-модерното“, обясни Стоянджов.
В образа на Лизхен ще се превъплъти Нели Петкова.
„Изцяло се припознавам в ролята на Лизхен, тъй като тя казва, че поне по три пъти на ден пие кафе“, пошегува се оперната певица.
Според нея няма как да не се получи красив, вдъхновен и професионален спектакъл с общите усилия на всички.
Спектакълът е част от фестивала на торта „Гараш“, който се организира на 17 септември в Русе.
„Каня публиката на спектакъла да почувства аромата на кафето символично, а след това да излезе в града, където да опита различните експерименти на тортата „Гараш“ и тогава да пие кафе“, каза Бейков.               „