Бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще бъде обявена за национален обект днес на заседание на Министерски съвет. Това обяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. За съжаление във времето и това не е направено, заяви той. 
Обявяването на магистралата за обект с национално значение наистина е важно, тъй като този акт ускорява процедурата по неизбежните отчуждавания на частна собственост по трасето. Обжалвания на размера на обезщетението вече не могат да забавят изпълнението на проекта. Отпада и необходимостта да се доказва собственост при одобряване на инвестиционните проекти за изграждане на обекти от национално значение, ако заповедта за отчуждаване вече е издадена. Така инвеститорът може да започне процедурата по одобрение на инвестиционния проект и подготвителните работи, докато текат евентуални обжалвания на заповедта за отчуждаването.
Критиката на министър Шишков за забавянето на този акт обаче могат да се отнесат и до самия него, тъй като той беше зам.-министър на МРРБ в предишния служебен кабинет. Така че той не е за пръв път в управлението и не отсега започва да се занимава с този проект. Но все пак е хубаво, че някой все пак се сеща за тези неща, макар и по-късно отколкото е можело.
Проектът за отсечката от Русе до Бяла и обходът на Бяла на практика е готов. Предстои одобряването на Подробен устройствен план на участъка. Имаме само още едно съгласуване, което означава, че в рамките на следващата и по-следващата седмица ще може да се пусне заповед за одобряване на Подробен устройствен план. Това означава, че ще се отпуши процедурата за отчуждаване и веднага след това ще стартира строителството в тази част, обясни Шишков.
Това може би е най-важната ос, която трябва да бъде проектирана изцяло, а не пак на парче, за да се реши откъде ще минаваме през планината и да може да се стигне до Маказа като пресечем още две магистрали - „Марица“ и „Тракия“, каза министърът.
Че магистралата е важна, знаят много добре всички русенци, които я чакат вече много години. Документалната работата по нея се движи със скоростта на костенурка, въпреки че обществена поръчка за строителството беше обявена още преди две години. Както се оказа, без нищо да е готово. През юли Агенция „Пътна инфраструктура“ изненадващо и напук на правителството обяви решение за избор на изпълнители по двата лота - участъка от Русе до Бяла и обхода на гр. Бяла. Първата позиция спечели ДЗЗД „ХЕМУС-16320“ с партньори в обединението „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали - Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД, а втората - ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство - Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Тогавашният премиер Кирил Петков веднага спря изпълнението на поръчката заради съмнения за корупция, тъй като офертите били с почти 50% по-високи от прогнозната стойност. Дни след това обаче правителството на Петков падна, обществената поръчка така и не бе прекратена, а изборът на изпълнители си остава валиден. Договори с избраните фирми обаче не са сключвани.