Русенският драматичен театър започва две нови рубрики, свързани с гостуващи спектакли, съобщи директорът Боян Иванов. Едната е „Стенд ъп комедия“, а другата - „Русенският театър кани...“.
Първата премиера от „Стенд ъп комедия“ ще бъде на 5 октомври с премиера на представлението „Юзър“.
„Това е едно представление, което направихме преди време с Алексей Кожухаров като свободен проект. То спечели няколко награди, влезе в селекцията на Юродрам за 2021 година като текст“, сподели Боян Иванов.
Проектът ще бъде адаптиран и преработен за русенската сцена. Идеята е всеки месец в тази рубрика да гостува поне по едно представление.
„Русенският театър кани...“ е свързана с желанието на Боян Иванов в Русе да се представят качествени и стойностни спектакли, които са харесали на русенската трупа и тя да ги сподели с публиката.
През октомври в тази рубрика ще има две представления. На 11 октомври театър „Сфумато“ ще покаже „Мислещите тръстики“, по текстове на Миряна Башева. В него на сцената участват студенти от класа на проф. Маргарита Младенова и асистентът й Албена Георгиева. Представлението е много вълнуващо и въздействащо, сподели Боян Иванов.
На 21 октомври ще гостува спектакълът „Машините са кучки“ - интересен независим проект на актрисата Здрава Каменова и колежката й Гергана Димитрова. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.
Наред с творческите проекти Драматичният театър може да се похвали и с два спечелени проекта за 90 000 лв., свързани с техническото оборудване. 65 000 лв. от НФ „Култура“ ще дойдат за нов тип прожектори и звукова техника, а от Министерството на културата ще осигурят още 25 000 лв. за закупуване на нов осветителен пулт, каза Боян Иванов.