Зърнопроизводителите от Русенско ще се включат в общоевропейския протест на зърнопроизводителите, който ще се проведе в сряда, съобщи за „Утро“ председателят на Регионалният съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев. Фермерите ще се съберат с машините си в 11 часа на разклона при „Джъмбо“ и ще тръгнат надолу по бул.“Христо Ботев“. На детелината ще се качат на бул.“България“ и ще се върнат обратно. 
„Нямаме намерение да блокираме пътища и да пречим на гражданите. Това ще бъде символичен протест в знак на солидарност към исканията на фермери от цяла Европа“, каза Коев.
Недоволството на зърнопроизводителите в провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Те настояват да се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. 
Нямаме нищо против украинските си колеги, съчувстваме им за всички нещастия, сполетели тяхната родина и сме съпричастни с тях. За да се продава зърно, храни и други стоки в ЕС обаче си има изисквания, които ние спазваме, купуваме скъпи торове, препарати за растителна защита. Извън Евросъюза се използват други, някои от които по нашите стандарти са опасни и забранени. Никой обаче не проверява украинското зърно въпреки нашите сигнали. Искаме само и за тях да важат същите стандарти, все пак става въпрос за здравето на всички ни, обясни Коев.