На пистата край ловешкото село Баховица на 10 и 11 септември ще се състои първият кръг от републиканския шампионат по рали крос. Състезанието се организира от Българската федерация по автомобилен спорт, Община Ловеч и АСК "Влъчков рейсинг тийм" София, съобщи за БТА Ивелин Йончев от организаторите на състезанието.
В 34-ото рали крос "Ловеч" ще участват 28 автомобилисти, но само от три клуба, тъй като останалите все още нямат лиценз в новата федерация.
Пилотите ще се състезават в три дивизии. В първа дивизия (автомобили 4х4) ще се включат петима участници. Във втора - автомобили до 1600 куб. см с предно предаване, на старта ще застанат 12 пилоти, а в трета - автомобили до 2000 куб. см със задно предаване, ще участват 11 състезатели.
По традиция ще има и надпревара за купа "Лада", за която са записани четири автомобила. Трасето край Баховица е с дължина 1050 метра.
В събота от 14:00 часа започват свободните тренировки, а след тях и първия тур на  квалификациите. В неделя от 9:30 часа е вторият кръг от квалификациите, от 10:30 часа е официалното откриване на ралито. След това започва третият квалификационен кръг, а след него е старта на полуфиналите и финалите в отделните дивизии, добави Йончев.
От Община Ловеч припомнят, че рали кросът датира още от края на миналия век. Макар надпреварата да е прекъсвана няколко пъти, трасето край село Баховица е любимо на състезатели и зрители от цяла България и традиционно събира най-много участници и публика.