Стачки на служителите в нидерландския жп транспорт ще блокира днес големи части от железопътната мрежа в страната, предаде ДПА.
Спирането на регионалните влакове означава, че "няма да може да бъде гарантирано разписанието по отговорен, достоверен и безопасен начин", предупреди държавната жп компания "Споорвеген" (Spoorwegen).
Все още не е ясно до каква степен ще бъдат засегнати международните жп връзки, например до и от амстердамското летище "Схипхол". Според сведенията влаковете от и до Утрехт и летището ще се движат.
Служителите в нидерландските железници заплашват със стачки също така във вторник (13 септември) и четвъртък (15 септември) идната седмица.
Информацията за протестните действия бе оповестена малко, след като жп компанията направи ново предложение за заплатите, което бе отхвърлено от синдиката на жп служителите (VVMC). "Искаме да разговаряме, но стачката ще се проведе", каза пред Нидерландската фондация за обществено излъчване (NOS) високопоставеният представител на профсъюза Вим Ейлерт. Синдикатите искат по-високи заплати и по-добри условия на труд.